Sent i somras stod bryggan som saknar tillstånd klar. De Lambaröbor som lägger till vid bryggan vid Sjöbacken i Hässelby ser den som oumbärlig. Till ön finns ingen bro, vilket boende på Lambarö kämpat för i många år. Därför drog flera öbor ut när de såg rivningsbåten med kran komma förra tisdagen.
– Vi fanns på bryggan så att de inte kunde riva den. Det är också flera båtar fastlåsta i bryggan. Till slut gav de upp, men de kommer säkert tillbaka, säger en öbo som vill vara anonym.
Förra tisdagskvällen fanns också flera öbor på plats för att grilla korv och vakta bryggan. Framöver kommer de att hålla en del vakt här berättar öbor för Mitt i.
"Gjorde det omöjligt"
Erik Tjernberg, markförvaltare på exploateringskontoret i Stockholms stad, konstaterar krasst att entreprenören inte kunde genomföra sitt uppdrag.
– Det var för mycket folk som stod och gjorde det omöjligt. Vi får titta på hur vi ska gå till väga nu, säger han.
"Det här är en nödhamn"
Bryggan används av en del av öborna som ska till och från fastlandet. Andra öbor har fått plats för sina båtar vid andra bryggor.
Men den nya bryggan saknar tillstånd och grannar på fastlandet har gjort anmälan till både staden och polisen: "Vi vill att bryggan tas bort omedelbart med hänsyn till barnsäkerhet, utsikt från villorna och allemansrätt på parkmark", har en anmälare skrivit till staden.
Öbon Dag Skogfeldt som Mitt i träffar vid bryggan samma vecka kan inte namnge någon som ansvarig för bryggbygget.
– Vi tänker varken i termerna av svartbygge eller civil olydnad. Det här är en nödhamn. Vi måste angöra här för att handla, åka till sjukhus, arbete, skola och annat tills det finns en permanent lösning, säger han.
Att få tillstånd för bryggan i efterhand är inte aktuellt i nuläget enligt Stockholms stad. Ingen Lambaröbo har heller tagit på sig ansvaret för bryggbygget.
– Lambaröborna förstår säkert att det inte är rätt sätt att bygga olovligen på stadens mark. Vi måste agera utifrån de regler och lagkrav som finns. Önskar man en brygga bör man ta en dialog med staden först för att utröna förutsättningarna, och sedan söka bygglov, säger Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret.
Hur ska de kunna leva på ön om de inte har tillgång till brygga?
– Förbindelsefrågan är inte enkel. Staden utredde för några år sedan en broförbindelse ut till ön men en sådan lösning blev inte ekonomiskt försvarbar. Samtidigt är det ju inte någon ny förutsättning eller förändring som införts och som de boende på Lambarön måste förhålla sig till. Men en dialog med staden är att föredra, säger Anna Näslund
En lång kamp
Med Dag Skogfeldt på bryggan finns också öbon John Lundström. De gör klart och tydligt att bryggan är en del i en mycket större kamp för bättre kommunal service på ön som bara ligger några stenkast från fastlandet.
En bro finns fortfarande på önskelistan, men framförallt kräver de sophantering på ön, vägunderhåll, skolskjuts för barnen och annan kommunal service som saknas på ön som detaljplanerades på 1920-talet.
– Vi kämpar för den service vi har rätt till. Vi känner oss ignorerade, säger John Lundström.