ANNONS

Lamm bets ihjäl av hund

Enligt Titti Jöngren var det med all sannolikhet en okopplad hund som överföll och dödade hennes lamm.
Enligt Titti Jöngren var det med all sannolikhet en okopplad hund som överföll och dödade hennes lamm.
Ett ihjälbitet lamm i Åkersberga väcker starka känslor. Enligt ägaren dödades lammet av en hund. Nu vädjar hon till hundägare att hålla sina husdjur kopplade.
ANNONS

– Det ser ut som en hund gjort det, vilket gör mig väldigt olycklig. Jag har ju själv hundar, men jag stöter ju dagligdags på folk som har sina hundar okopplade, säger fårets ägare Titti Jöngren till Mitt i.

– Varg och lo dödar inte på det här sättet.

Det var i tisdags som Tittis man Lennart fick ett telefonsamtal om att lammet låg dött i hagen vid Hantverksvägen i Åkersberga. Det drygt månadsgamla lammet hade bitmärken på halsen och var delvis uppätet.

Titti, som blev upprörd, skrev genast om händelsen på Facebook och möttes av en våg av sympatier.

– Det är jättevärmande. Jag blev förvånad över att det blev så mycket respons. Men några hundägare kände sig påhoppade. Det var inte meningen – för de allra flesta sköter sig ju.

– Men det som gör mig förtvivlad är aningslösheten – och det är ju faktiskt kopplingstvång.

Händelsen är inte den första som drabbar Tittis och Lennarts får.

Vanligtvis är fåren som betar i hagarna, på uppdrag av kommunen, ett uppskattat inslag.

Men för tre år sedan hittades två får, en tacka och ett lamm, gömda under en gran med avskurna halsar.

ANNONS

Fåren hade även bitmärken, vilket skulle kunna tyda på att en hund först angripit fåren och att ägaren sedan, kanske i panik, avlivat fåren och försökt dölja händelsen. Denne hade även märkligt nog försökt dölja fårens identitet.

– Vi har tillbud varje år med hundar som jagar fåren, men det är inga fler som har dött. Men om det händer något – ring i stället och berätta. Jag blir mindre upprörd då än när de beter sig som femåringar, säger Titti.

Bara en gång har det hänt att en hundägare ringt och berättat att dennes hund jagat fåren och Titti minns samtalet med tacksamhet.

– Det är naturligtvis olyckshändelser. Så snälla, söta, håll hundarna kopplade för rätt som det är ploppar vargen i dem upp och då kan de jaga fåren.

Fakta

Lammet hett ämne på Facebook

Ett axplock av alla kommentarer till händelsen:

”Sjukt ansvarslösa människor som skaffar hundar som man inte kan ha koll på. Koppla djuren ifall du inte har kontroll, så svårt är det inte.”

”Usch, stackars lamm!!!”

”Är ni helt hundra att det var en hund? Finns ju räv o grävling i Åkersberga oxå.”

”Samma Visa varje år ! Ett litet Lamm får sätta livet till ! Det tycker vi är hemsk! Det tycker vi nog alla hundägare! Inte så konstigt att vi skriver om våra hundar eftersom det troligtvis va en hund eller hundar som attackerade det lilla Lammet! TYVÄRR!

”Tror ej detta är hund…….bra om det finns någon som sett att det va en hund som gjorde detta.”

”Förjävligt! Om det är en hund som gjort detta och ägaren lämnat lammet att långsamt plågas till döds i stället för att visa lite ryggrad och höra av sig till er så lammet snabbt kan avlivas så är det ett ynkligt fegt och vidrigt as till hundägare”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.