Lammlivet – en riktig såpa

”Hur kunde vi missa att han saknade pung?!”, skrattar Ulla. ”Hampus” ska nu få ett nytt namn – vad tycker du att hon ska heta?
”Hur kunde vi missa att han saknade pung?!”, skrattar Ulla. ”Hampus” ska nu få ett nytt namn – vad tycker du att hon ska heta?
Pandorna – Jorun och Julia – hänger ihop hela tiden.
Pandorna – Jorun och Julia – hänger ihop hela tiden.
Livet bland lammen på Överjärva gård är en ­riktig följetong.

Manusskrivare behövs dock inte – här är fullt av spännande livsöden och intriger ändå.

Sedan förra säsongen har en prins gjort entré och lammtjuven Sandy blivit mamma.

Överjärva gård är Solnas svar på Southfork i Dallas. Här pågår ­intriger och utspelas dramatik bättre än vad någon manusskrivare hade kunnat klura ut. Varje säsong bjuder på nya oförväntade vändningar.

Förra våren skrev vi om den mobbade och traumatiserade tackan Sandy som inte lyckats bli gravid. Men att bara stå och se på när alla andra tackor fick bli mammor låg inte för henne. I stället gick hon då runt och slickade på alla nyfödda lamm för att göra dem till sina.

– Det lyckades inte. De andra tackorna försvarade sina lamm, säger Ulla Alm, fåraherdinna på Överjärva gård.

I år har det gått bättre. För två veckor sedan födde Sandy sitt och Sober af Sindarves kärleksbarn – Elvis!

– Det märks att hon är stolt. Hon går och bär omkring på honom och lägger honom på de bästa ställena. Gärna vid fodret. Sedan ligger hon och vaktar och ser till att han har det bra, fortsätter Ulla.

Förutom gotlandsbaggen Sober­ är det trotjänaren Muffe, ett mjölkfår, som står för romantiken med damerna. Men frågan är vad som händer nu då blåblodige Prins William gjort entré? Hur kommer Sober och Muffe att reagera när deras harem krymper?

Två nya stjärnor är också skönheterna Jorun och Julia, nyfödda barn till Bianca, som begåvats med en riktig rockstjärnelook.

– Vi kallar dem för pandorna, säger Ulla Alm.

Inne i ett mindre hus ligger den silverglänsande tackan Hedwig med sina tre ny­födda lamm: Isabella, Henke och Hampus. Manliga lamm är sådana som går till slakt, eftersom de inte kan föda några nya lamm, och inte kan bli pappor till sina egna barnbarn. Läget ser därför mörkt ut för grabbarna.

Men, ingen såpopera utan en spännande twist på slutet. Vid en närmare inspektion upp­täckte Ulla att Hampus inte var den han utgav sig för att vara.

– Han saknade pung! Han var ju en hon, ­säger Ulla Alm.

Troligtvis kommer därför Hampus, som ska få ett nytt namn, att sparas vid höstens slakt.

Fakta

Vad ska lammet heta?

Den nyfödda lammungen ”Hampus” visade sig vid en inspektion vara en hon och ­behöver nu ett nytt namn.Kan du klura ut något passande?

Mejla ditt namn­förslag till max.lind@mitti.se så kan du få äran att namnge det lilla lammet!