Lämna in vapen utan att straffas

Råkar du ha en ärvd bössa utan tillstånd eller fick du med dig en AK från lumpen? På fredag börjar polisens vapenamnesti som gör att du kan lämna in vapnen utan att straffas.

Vapenamnestin gäller från 1 mars till 31 maj. Under den tiden tar polisen emot alla typer av skjutvapen och ammunition, däremot inte andra vapen eller explosiva ämnen. Polisen lovar att inte ställa frågor, du kan vara anonym och amnestin innebär att du inte kan åtalas och straffas för olovligt vapeninnhav.

Tidigare har polisen haft vapenamnesti vid två tillfällen, 1993 och 2007. Då lämnades totalt nästan 30 000 vapen och 29 ton ammunition in i hela landet. I Österåker resulterade 2007 års vapenamnesti i att 10 vapen lämnade in medan inte enda vapen lämnade in i Vaxholm. Det stod en Vaxholmsbo dyrt, när han förra året, efter den senaste amnestin råkade nämna för polisen att han i åratal haft en revolver från 1860-talet. Tingsrätten dömde mannen för vapenbrott till 30 dagsböter, totalt 30 000!

Syftet med vapenamnestin är att minimera mängden illegala vapen i samhället. Polisen vet att ägare till illegala vapen ofta har sämre koll på dessa än de som har lagliga vapen. De riskerar därför att hamna i orätta händer och användas vid grova brott.

I Roslagen är det polisstationerna i Täby och Norrtälje som kommer att ta emot vapen under amnestin. Polisen uppmanar allmänheten att se till att vapnen är oladdade och helst diskret förpackade. Har du explosiva varor, exempelvis exempel tändhattar, dynamit, handgranater och krut uppmanas du ringa polisen för rådgivning. Man kan även lämna in vapen man har licens för, men som man vill ska skrotas.

Fakta

Många illegala vapen

Inlämnade vapen 2007: 17 000 skjutvapen, 15 ton ammunition

Inlämnade vapen 1993: 13 000 skjutvapen, 14 ton ammunition

Den största andelen var gevär, därefter pistoler och revolvrar. En mindre mängd var helautomatiska eller luft-, fjäder- och harpunvapen.

Källa: Polismyndigheten