ANNONS

Lämnade byggmöte i protest

Arrangörerna av samrådsmötet fick det hett om öronen.
Arrangörerna av samrådsmötet fick det hett om öronen.
Diana Larsson är orolig för parkeringsbrist i Farsta strand.
Diana Larsson är orolig för parkeringsbrist i Farsta strand.
Elana Omer studerar modellen över Nordmarksvägen.
Elana Omer studerar modellen över Nordmarksvägen.
Många kom till Farsta bibliotek för att tycka till.
Många kom till Farsta bibliotek för att tycka till.
Det gick hett till på måndagens samrådsmöte om nya hus på Nordmarksvägen. Flera ilskna Farsta strandsbor lämnade mötet i protest.
– Det är var inget riktigt samrådsmöte, dundrade Marianne Skogberg.
ANNONS

Det var trångt i det lilla mötesrummet på Farsta bibliotek vid måndagskvällens samrådsmöte om nya hus på Nordmarksvägen. 25-30 besökare trängdes runt byggmodeller och informationsskyltar. Ganska snart blev stämningen infekterad.

Flera av de som kommit för att tycka till var upprörda över att stadsbyggnadskontoret inte höll någon formell presentation av projektet, utan endast fanns tillhands för att svara på frågor.

– Poängen med ett samrådsmöte är ju också att få höra vad andra tycker. Det får vi ju inte när alla bara står och pratar två och två, menade en av besökarna.

– De finns flera sätt att hålla samrådsmöten och nu har vi valt det här. Att man kan gå runt och prata med de ansvariga ökar möjligheten till fördjupade diskussioner. Alla är inte heller bekväma med att ställa sina frågor inför folk, menade Heli Rosendahl, stadsbyggnadskontorets områdesstrateg för östra söderort.

– Det finns bra och dåliga sätt och det här är ett dåligt, kontrade Farsta strandsbon Marianne Skogberg varpå hon och flera andra lämnade mötet i protest.

Själva byggprojektet innefattar fyra punkthus med 90 hyresrätter, som ska byggas på markparkeringarna vid Nordmarksvägen.

Avståndet mellan de nya och de befintliga husen på Nordmarksvägen blir som minst åtta meter. Det har fått flera att oroa sig för skugga och för buller när husen ska byggas.

– Jag kunde inte drömma om att det var sant, så galet tyckte jag det var, säger Barbro Eriksson om när hon först hörde om planerna.

– Vi bor för nära. Det kommer att bli rörigt. Och var gör man av bilen under byggprocessen, säger Birgitta Rosén.

ANNONS

Anna Olmårs, planhandläggare på stadsbyggnadskontoret, har förståelse för oron. Hon bekräftar också att en del av de befintliga husen kommer att skuggas vissa tidpunkter under vår och höst.

– När man bygger i en stor stad innebär det att vissa får nya grannar, konstaterar hon.

Elana Omer som bor på Nordmarksvägen är oroad över just ökad skugga. Men hon kan också se bra saker med planerna.

– Jag är för att man bygger på parkeringsplatser, säger hon.

För Diana Larsson är parkeringsfrågan däremot ett orosmoment.

– Det viktigaste blir att de ser till att det finns tillräckligt med parkering. Som det är idag är det jättemånga som kommer utifrån och parkerar hos oss i Farsta strand.

Samrådet om byggplanerna på Nordmarksvägen pågår till och med 29 januari. Synpunkter lämnas skriftligen till stadsbyggnadskontoret@stockholm.se. Du kan läsa mer om planerna i vår artikel här.