Min lokala hjälte

Oleg lämnade studierna – livnär sig på aktier

I lägenhetshörnet med åtta skärmar spenderar aktietradern Oleg Sutjagin,22, sin vardag.
I lägenhetshörnet med åtta skärmar spenderar aktietradern Oleg Sutjagin,22, sin vardag.
Intresset för aktieägande fortsätter växa. Framför allt bland unga.
22-årige Oleg Sutjagin hoppade av studierna för två år sen för att satsa på aktierna på heltid.
Något som har betalat sig.

Klockan är åtta på morgonen en vanlig vardag i Stockholm. De allra flesta har precis klivit på bussen, t-banan eller pendeltåget. Några har precis parkerat bilen eller cykeln, redo för en ny arbetsdag.

Men för vissa började arbetsdagen direkt vid uppstigningen från sängen.

Det handlar om att läsa på och uppdatera sig om det senaste. Vad har gått upp och vad har gått ner? Om en timme öppnar marknaden och då är det fullt fokus och snabba beslut som gäller.

Aktiehandlaren Oleg Sutjagin, 22, har liknande rutiner som många andra. Men en helt annan vardag. För lite mer än två år sedan hoppade han av ingenjörsstudierna på KTH för att satsa på aktiemarknaden – bli en så kallad trader.

– Det kräver disciplin och hårt arbete, det finns ingen chef som har koll på att du gör ditt jobb, säger han.

Har gett utdelning

Nu, inne på det tredje året, har han lämnat planen på att återvända till studierna och verkar på aktiemarknaden på heltid. Den nyköpta tvåvåningslägenheten i Stockholms innerstad på 104 kvadrat vittnar om hur bra det gått.

Men framgången är inget han lägger något större fokus på.

– Visst, jag har givit mig friheten att jobba och vara ledig när jag vill. Men om man inte är ödmjuk, så kommer det tillbaka och tar dig. Jag har alltid gillat det hårda arbetet.

Oleg Sutjagin, 22, hoppade av studierna för att leva på aktiehandel. Nu två år senare har han inga planer på att återvända till plugget. Foto: Åsa Sommarström.

Fler väljer aktier

Nordnet, en av Sveriges största internetmäklare för aktier, ökade sina kunder med 18 procent i Stockholmsområdet förra året. För konkurrenten Avanza har antalet kunder näst intill fördubblats de senaste fyra åren.

En anledning till ökningen är den lätta tillgången genom digitala appar och tjänster, enligt värdepapperscentralen Euroclear.

För Oleg började det som för många andra. En vän på sommarjobbet 2014 på Ica visade sin digitala portfölj av aktier och en nyfikenhet väcktes.

Snart hade han sitt eget konto och inte långt senare satt han och vännen i dennes etta för att köpa och sälja aktier på fritiden. 2016 tog de beslutet att satsa på aktiehandeln på heltid.

Skulle studera och bli läkare

Något som verkligen inte var planen.

– Jag sa alltid som mamma ville, att jag skulle bli läkare.

Och just familjen var de svåraste att få över på sin sida när steget från de trygga studierna till riskfyllda aktiemarknaden skulle tas.

– ”Är du inte klok, vad håller du på med?”, frågade mamma. Mormor svor åt det i princip varje dag och min flickvän frågade hur jag tänkt nu när jag var arbetslös. Men jag såg att det gick att bygga på det här. All motsträvighet gjorde det ännu mer motiverande.

Vad säger de i dag?

– Jag tror de är mest glada att jag gör det jag tycker om. Jag har fått över dem på min sida helt enkelt, säger Oleg.

Majoriteten är förlorare men man får bara höra om solskenshistorierna

Oleg Sutjagin, aktiehandlare på heltid

Framför sig ser han en fortsatt karriär i en skoningslös bransch som det tillsynes inte går att bli fullärd i. Och han är väl medveten om de höga riskerna och hur illa det kan gå om bekvämligheten smyger sig på.

– Majoriteten i den här branschen är ju förlorare. Något som ofta glöms bort eftersom man bara får höra om solskenshistorierna. Visst, det har gått bra väldigt snabbt, men jag tänker långsiktigt och fortsätter jobba hårt.

Fakta

Oleg Sutjagin

Ålder: 22 år

Född: I Lviv, Ukraina. Kom till Norrtälje, norr om Stockholm som 8-åring.

Gör: Arbetar framför åtta skärmar som övervakar alla hörn av den svenska och utländska aktiemarknaden. Antingen hemifrån i den nyinflyttade tvåvåningslägenheten i centrala Stockholm eller i en delad kontorslokal.

Största fördomen du stöter på?

– Att jag går klädd i kostym och skriker om köp och sälj som på film. Men det är skillnad på att vara aktiemäklare och trader. Däremot är det många traders som har kostym.

Vad säger folk när du berättar vad du gör?

– Många blir nyfikna och vill veta mer. En vanlig fråga är tips på vilka aktier som kommer gå bra.