ANNONS

Lämnade tryggheten för sin livs resa på havet

Stefanie, Christoffer och Leonard lämnade tryggheten i Danderyd.
Stefanie, Christoffer och Leonard lämnade tryggheten i Danderyd.
Båten är på 37 fot, ungefär 11 meter lång.
Båten är på 37 fot, ungefär 11 meter lång.
Danderydsfamiljen sade upp sig från arbetet för att segla. Just nu är de i Portugal och siktar mot Kanarieöarna. Det stora drömmålet är Karibien, men resan dit är lång.
ANNONS

Stefanie och Christoffer Fredriksson från Danderyd sade upp sig från sina jobb för att ge sig ut på sin drömresa. Nu seglar de längs Portugals kust på väg mot Kanarieöarna. Med sig ombord är deras 1-årige son, Leonard.

– Den här resan har funnits i våra tankar i flera år. Att segla till Karibien har varit ett drömmål länge. Först kändes Spanien som ett omöjligt mål men det gäller att förbereda sig mycket, speciellt med barn ombord. Sedan tar vi en etapp i taget så får vi se hur det går det längs vägen, säger Stefanie Fredriksson.

Sade upp sig och gav sig iväg

Bägge hade arbeten i och boende men genom att hyra ut sin bostad i andra hand finns möjligheten att komma tillbaka till Danderyd igen.

– Vi kände oss redo för nya utmaningar så det låg bra i tiden. Vi ska nog kunna hitta något jobb när vi kommer tillbaka. Det svåraste var att komma iväg, Sverige är ett fantastiskt land men vi är sådana trygghetsnarkomaner i Sverige. Känns det inte bra kan man alltid komma tillbaka, säger Christoffer Fredriksson.

Resan började i motvind

Resan startade den 1 juni och redan utanför Kalmar rasade motorn ihop och motgångarna blev en prövning för familjen. De har haft problem med gasol, autostyrning och elproblem samt att toatanken började läcka i båten.

– Det var jättejobbigt att vara ombord när det luktar bajs. Och när sjöräddningen fick komma och rädda oss efter motorhaveriet tänkte jag ”är det så här vi kommer att ha det hela resan”, säger Stefanie.

Varit ute i tre månader. Foto: Peter Brinch

ANNONS

Att resa med barn

Stefanie var orolig i början hur det skulle vara att resa med en 1-åring och förberedelserna har varit mycket noggranna. De har haft läkarkontakt och har med sig ett gigantiskt reseapotek om någon skulle inträffa. Men Leonard är den som anpassat sig bäst.

– Jag var orolig för sjösjuka och om han skulle bli sjuk men Leonard har varit på gott humör. Ena soffan är helt inkapslad som en lekhage där vi brukar sitta och leka. Det har gått över förväntan, säger hon.

Andra perspektiv

Familjens drömresa har blivit verklighet och trots att de bara har varit ute i tre månader har de redan hunnit få andra perspektiv på vardagen.

– Det känns som om vi har varit ute i ett år. Hemma i vardagsrutinerna hinner man inte reflektera och tänka efter så mycket. Dagarna bara rullar på. Här på havet finns det gott om tid för eftertanke. Det tror jag är väldigt utvecklande, säger Chistoffer.

Lever som på hemmaplan

På båten fungerar ändå mycket som hemma i Danderyd med mat och internet.

– Vi veckohandlar i hamnarna så våra matrutiner har inte ändrats märkbart. Internet fungerar längs kusten och det kostar inte mer nu när operatörerna inte tar ut avgifter för roaming i Europa, säger Christoffer.

”Har inget privatliv längre”

– Det som skiljer är egentiden, här har man inget privatliv längre. Jag skulle beställa en fidget spinner till Christoffer då vi firade vår bröllopsdag och sökte på mobilen. Åtta minuter senare frågar han mig var det var för nåt efter att ha sett min sökning, fyller Stefanie i.

De tycker att tiden de får tillsammans är det bästa med att vara iväg på långresa.

Följ deras äventyr på youtube eller instagram, sök efter ”knotvikings”. Eller på deras hemsida, www.knotvikings.com.

Fakta

Stefanies och Christoffer olika tips för äventyrare:

Det mesta går att lösa på vägen
Det svåraste är att komma iväg.

Våga misslyckas
Känner du ”nej, det här var inte för mig” efter ett par veckor, ja då har du i alla fall försökt och det är det absolut viktigaste.

Krångla inte till det
Anpassa allt efter vad som är möjligt för dig ekonomiskt och tidsmässigt och jämför dig inte med andra. Se på Arne Mårtensson vs. Yrvind. Allt går, du måste bara hitta ”din väg”.

Gå med i någon seglarförening
Det är ett fantastiskt Community och man lär sig oerhört mycket av andra. Vi är med i Oceanseglarklubben men det finns även andra bra föreningar att gå med i.

Bestäm ett datum
Då blir det verkligt och du har en deadline att jobba mot. Prioritera vad som måste bli gjort till dess men även sånt du hoppas på att få gjort men som inte är livsnödvändigt för att komma iväg.

Tips för att segla med barn

Fixa en plats där det går att sätta fast barnet snabbt och enkelt för de fall då båda måste hjälpas åt med båten.

Ordna en yta eller liknande där det går att tumla runt även när båten kränger och rör på sig mycket.

Barn anpassar sig snabbt försök att få in nya rutiner som passar livet ombord

Titta på hur andra har gjort det finns många andra som seglar med barn och söker man på utländska bloggar finns det oändligt med tips.

Försök att få till en plats där barnet kan sova tryggt även när det lutar. Många väljer att spänna fast en resesäng som går att öppna från sidan.

Ekonomiska tips

Sätt en dagsbudget. På det viset har man en känsla för hur man ligger till hela tiden. Är man över budget en dag kan man försöka spara in några andra dagar för att komma ikapp.

Försök sätta en realistisk budget. Det kan förta mycket av det roliga om man behöver oroa sig för pengar dagligen samtidigt behöver inte budgeten vara onödigt stor då det kan göra att man aldrig kommer iväg.

Titta på hur andra har gjort och försök att själv bilda en uppfattning om hur mycket det kostar i olika länder.

Fakta

Familjen Fredriksson

Stefanie:
31 år. Har sagt upp sig från jobbet som grafisk formgivare men frilansar nu under resan. Började segla för 5 år sedan och blev förälskad direkt. Tycker det är ett fantastiskt sätt att resa på.

Christoffer:
31 år. Har sagt upp sig från jobbet som revisor, har seglat en del som barn men det riktiga seglarintresset kom igång när Christoffer och Stefanie köpte sin första båt tillsammans för drygt 5 år sedan.

Leonard:
15 månader. Leonard var precis 1 år fyllda när vi gav oss iväg på resan. Leo trivs som tur är väldigt bra på båten och är den som anpassat sig snabbast till livet ombord.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.