ANNONS

Lämnades av polis på kyrkogård – dog

Här hittades mannen livlös.
Här hittades mannen livlös.
”En riktig skogs­idiot om man säger så. Men nu ligger han på Skogskyrko­gården och låtsas som att han ligger livlös”, rapporterade ­polismannen till ledningscentralen.

Kort därefter hittades mannen död.
ANNONS

Det var en kall och mörk kväll i mars som polisen skjutsade en man till Sockenvägen vid Skogskyrko­gården, efter att han släppts ut från arresten. Mannen ska ha varit aggressiv och därför bestämde de sig för att avlägsna honom.

Polispatrullen lämnade mannen när han satte sig på marken, sedan såg de hur han lade sig ner på rygg.

Enligt åtalet ska polis­patrullen ha passerat mannen fyra gånger efter att de lämnat honom, men de kontrollerade aldrig hans hälsa.

Mannen avled på plats av en hjärtinfarkt och hittades livlös av en privatperson, som larmade SOS Alarm och påbörjade hjärt- och lungräddning. Men mannens liv gick inte att rädda. Enligt åtalet hade mannen möjligtvis kunnat överleva om han hade kommit till sjukhus tidigare.

Lokaltidningen Mitt i har tagit del av förundersökningsprotokollet. Där finns ljudupptagningar mellan den åtalade polisen och ­regionsledningscentralen. Där framgår att polisen sa att mannen spelade livlös.

– Han säger att han ligger där och spelar livlös. Han var ju livlös, det kan vi konstatera. Jag menar på att man då måste gå ut och verkligen titta och bekräfta, är det så att han bara ligger och dummar sig eller är det så att han verkligen är livlös? Då måste man se till att han får den hjälp han behöver, men det har man ju inte gjort här, säger åklagare Anders Jakobsson.

Den åtalade har uppgett att de åkte förbi mannen fyra gånger. Enligt ljudupptagningen säger han också:

”Han bara ligger där men han är absolut inte skadad eller något liknande om det skulle vara så att det är folk som ringer in … Ja, du behöver ju inte skriva så på händelserapporten, så inte CU (Stockholmspolisens internutredning) knackar på dörren”.

Tyder det på att polisen ­visste att han gjorde fel?

ANNONS

– Det vet jag inte, jag kommer att ta upp det vid rättegången, säger Anders Jakobsson.

Polismannen nekar till brott. Lokaltidningen Mitt i har sökt hans advokat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.