Anderz flyttar från Järfälla i protest

Anders Lindquist
"Nu vill man att Jakobsberg ska bli en stad, och det vill inte jag, helt enkelt."
Det byggs i rasande takt i Järfälla, som lockar många nya invånare. Men alla uppskattar inte förändringarna. En av dem är Anderz Lindquist, som är född i Järfälla och bott här i 46 år. Nu har han fått nog, och lämnar kommunen.
– Allting som är grönt bygger man hus på, säger Jakobsbergsbon Anderz Lindquist.

I december går flyttlasset. Anderz Lindquist har bestämt sig – nu har han fått nog av Järfälla. Huset han köpt i Håbo har utsikt mot en åker, och där hoppas han slippa det intensiva byggande som präglat Järfälla de senaste åren.

– Det kommer kännas som det var i Jakobsberg för bara tio år sedan, innan man började förstöra alltihop, säger Anderz Lindquist.

Barkarbystaden ”är hemskt”

Med ”förstöra” menar Anderz Lindquist de många byggprojekten i kommunen, som han tycker förfulat Järfälla och tagit bort charmen. Han säger att han inte är emot utveckling, men han tycker att de senaste årens byggande är ogenomtänkt och att för många människor klämts in på kort tid. Barkarbystaden är exemplet han återvänder till.

– Jag förstår att man vill bygga på gamla flygfältet, men när man trycker ihop en massa folk och butiker på en liten yta blir det fruktansvärt rörigt. Bussarna kommer inte fram och man tittar rakt in i vandras sovrum. Det är hemskt! Man vill kunna andas, säger Anderz Lindquist.

Anderz Lindquist

Anderz Lindquist föddes i Jakobsberg för 46 år sedan – nu drar han.

– Hur ska alla de som flyttar in där få plats på E18, där det redan är köer från halvsju till halvnio hela vägen till Kallhäll? Det finns ingen tanke på hur allt ska funka. Man måste tänka hela vägen.

Men om du bott här i 46 år måste du rimligtvis ha sett en hel del byggande innan de senaste åren?

– Det har under hela mitt liv byggts nya hus i Jakobsbergs centrum, men de har passat in i miljön. Ynglingavägen var bara villor när jag växte upp. Nu är det höghus, men det känns inte konstigt, för det finns grönt och luft mellan husen. Nu är ju förslaget att bygga hus mellan husen – då försvinner ju den luften.

Är det verkligen tillräcklig anledning för att lämna kommunen?

– Jag anser det. Jag bor i Jakobsberg och har bott kvar för att jag inte vill bo i city. Det ska vara som en förort ska vara. Luftigt, med gång- och cykelvägar och grönområden för att rasta hundar i utan att behöva åka iväg. Nu vill man att Jakobsberg ska bli en stad, och det vill inte jag, helt enkelt.