ANNONS

”Arne” lämnar Friberga med sorg: ”Jag ville verkligen vara kvar”

Arne Arnstigen Danderyd Fribergagården
På Fribergagården har Arne Arnstigen haft en fast punkt. Det har många ungdomar också haft vilket är något som Arne känner sig stolt över.
Danderyds mest kända fältarbetare "Arne" går i pension. Trots att han vigt hela sitt liv åt ungdomar i Danderyd känner han att han hade mycket mer att ge.
ANNONS

Inne på Fribergagården sitter några ungdomar och pratar runt ett bord. I köket står Anders ”Arne” Arnstigen och häller upp en kopp kaffe.

– Hoppas att det är varmt fortfarande, säger han och tar muggen med sig till ett rum där flera gulsvarta nattvandringsjackor hänger.

Arne har i dagarna precis gjort sin sista dag som fältassistent i Danderyds kommun. Den här dagen är han på Fribergagården för att plocka ihop sina saker.

Han är besviken. Både på politikerna och kommunen.

– Det är jättetufft. Jag är ju inte pensionär känns det som utan har många år kvar att ge. Först blev jag lovad att få jobba kvar på timme men sedan var det pang på rödbetan och jag fick sluta på dagen jag fyllde 67 år.

Arne Arnstigen Danderyd Fribergagården

Arne Arnstigen har arbetat i över 40 år som fältarbetare i Danderyds kommun. Foto: Åsa Sommarström

Arne känner att han inte får information om vad som kommer att hända med fältarna och med ungdomarna. Eller om det ändå finns en öppning att få jobba kvar.

– Det värsta jag vet är den här tystheten. Då är det bättre att vara ärlig och säga att de inte vet eller att de inte ville ha kvar mig, det hade varit ok för min del, säger Arne och gnuggar sig i ögonen.

ANNONS

– Det är inte så här man ska avsluta sin 40-åriga verksamhet i kommunen. Jag är förbannad på hur de har betett sig. Att gå i pension ska vara glädje. En sådan glädje känner inte jag.

Kommunen vill anställa två nya fältarbetare

I kommunstyrelsens budgetförslag finns utrymme för att anställa två fältarbetare men samtidigt kommer kommunen att lägga ner två ungdomsgårdar. Fribergagården ska bli en samlingsplats för alla kommundelar.

I stället ska kommunen arbeta med uppsökande verksamhet på platser ungdomar befinner sig. Det är något som oroar Arne.

– Djursholmarna kommer inte att komma hit. Och Enebybergarna kommer inte heller att komma hit. Att man lägger ner fritidsgårdarna är förskräckligt, att det är där man skär. Sedan ska vi alla vara med på nedskärningen men fritiden har fått ta för mycket. Vi kommer att få efterspel av det, det kommer att kosta.

I andra delar av Roslagen där fritidsgårdar har lagts ned har kommunen fått öppna dem igen.

Han tror inte att det kommer att bli bra och att kommunen kommer förlora kontakt med ungdomar som då inte har någonstans att vara. Och att de istället kommer dra runt och hänga i centrum.

– Jag har jobbat väldigt länge och jag kan min kommun och kan ungdomarna och de flesta känner mig. Jag har skapat de här relationerna under många många år.

Arne Arnstigen Danderyd Fribergagården

Ville lära upp de yngre

Han känner också att han inte fick chansen att göra en bra överlämning. Det är något som tär på honom.

När Arne nu går i pension kan han ändå blicka tillbaka på många år av ett viktigt arbete och de flesta som växt upp i Danderyd har nog någon sorts relation till honom.

Att han varit omtyckt finns det inget tvivel på.

Det är tomt, vad ska jag göra nu?

Arne Arnstigen

Han blev utsedd till Min lokala Danderydshjälte förra året efter att ha blivit nominerad av massor med ungdomar och föräldrar i kommunen.

– Det bästa har varit glädjen att jobba med ungdomar. Jag har vigt mitt liv till det här och har alltid min telefon på, även på nätterna, för att alla ska kunna ringa om de är oroliga över något.

Arne går ut ur rummet och passerar både före detta kollegor och ungdomar. De pratar, skrattar och önskar varandra lycka till. Han går sedan ut genom Fribergagårdens tröga ytterdörr och ett liv som pensionär tar vid.

– Det är tomt säger han. Vad ska jag göra nu?

Han svarar själv på sin egen fråga.

– Jag har ingen aning. På sommaren spelar jag golf men på vinterhalvåret blir det jobbigt. Jag kommer att klättra på väggarna hemma, jag gillar ju att jobba.

Arne Arnstigen Danderyd Fribergagården