Låna böcker även när biblioteket är stängt

Gå in på biblioteket och låna böcker – fast det är stängt och obemannat.

Det kan man snart göra på Telefonplans bibliotek.

I morgon onsdag öppnar Telefonplans bibliotek efter några månaders renovering.

– Lokalerna som var väldigt slitna har nu blivit både fräschare och mer funktionella. Här ska man kunna studera, läsa en tidning och ha sagostunder för barn. Vi har både fått en större barnavdelning och ett nytt studierum, säger Ranka Klincov, enhetschef vid Stockholms stadsbibliotek.

Telefonplans bibliotek får även generösare öppettider. Biblioteket blir nämligen det andra biblioteket i Stockholm som erbjuder passerkort till låntagarna.

– Det innebär att man kan besöka biblioteket utanför ordinarie öppettid när det är obemannat. Du har alltså tillgång till biblioteket mellan 8 och 21 sju dagar i veckan. Vi räknar med att besöksantalet ska öka med 30 procent, säger Ranka Klincov.

Så här fungerar det: Låntagare legitimerar sig och får därefter sitt bibliotekskort kopplat till passersystemet.

Men ökar inte risken för ­stölder och våld?

– I Sköndal där man var först med det här systemet i Stockholm har man inte haft några sådana problem. Det krävs ju att man legitimerar sig och vi har en ­åldersgräns på 18 år. Vi får ju inte ha kameror, men det kommer att finnas ett journummer att ringa om det blir oroligt i lokalerna, säger Ranka Klincov, som tillägger att Telefonplan är ett lugnt område som anses passa för projektet.

Vad händer om någon får för sig att sova över på bibblan?

– Då går larmet. Man kan inte vara kvar på biblioteket efter klockan 21, säger Ranka Klincov.

På lördag hålls ett invigningskalas med underhållning och överraskningar för barnen. Invigningstalar gör stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det är verkligen roligt att kunna erbjuda stockholmarna ännu ett ­bibliotek med så kallat meröppet. Vi hoppas att boende kring ­Telefonplan också kommer att uppskatta konceptet, säger han.