Låna en bok och ge bort lite kärlek

Isak Kullman i Vallentuna kanske får kramas på fredag när det är krama en bibliotekarie-dagen.
Isak Kullman i Vallentuna kanske får kramas på fredag när det är krama en bibliotekarie-dagen.
Schhh ...

Sätt fjädrar under fötterna, knip igen munnen och skicka all kärlek till bibblans trotjänare.

På fredag är det nämligen krama en bibliotekarie-dagen.

En bibliotekarie lyfter 100 kilo i veckan. Böckerna ska flyttas från inlämningsbyttor till vagnar, från vagnar till hyllor. Men ryggskott är inte bibliotekariernas största skräck. I stället är det handlederna som får ta mest stryk.

– Vi vrider och vänder så mycket på dem när vi plockar med böckerna, säger Isak Kullman, bibliotekarie på Vallentuna bibliotek.

Bibliotekarierna kan man lita på. När du gått vilse bland bokryggar och hyllgångar, och alla Hce, Ua och Hcg blivit en enda stor röra finns de alltid till hands. Sitter i receptionen, med glasögonen på nästippen och huvudet riktat nedåt mot den uppslagna boken. Med ljudlösa kliv och låga viskningar visar de vägen till det du söker.

På fredag är det dags att hylla dessa böckernas kungar och drottningar. Ge dem extra mycket värme och kärlek för fredagen den 1 mars är det nämligen krama en bibliotekarie-dagen.

Isak Kullman tycker att han har världens bästa jobb. Även om han tycker att det är roligt att hans yrkesgrupp får uppmärksamhet, är han lite orolig för fredagen.

– Vi är ju mitt i influensa- och förkylningstider, säger han.