ANNONS

Låna en lådcykel till återbruket

De här lådcyklarna tar 100 kilo last.
De här lådcyklarna tar 100 kilo last.
I innerstan är vi många som väljer bort bilen. Nu hjälper Roslagstulls återbruk till med att låna ut lådcyklar att transportera grovsopor med.
ANNONS

– Vi tycker det ska vara lätt att ta sig till anläggningen åtminstone från innerstan. Många kommer redan nu dit utan bil, betydligt fler än till våra andra anläggningar, säger Peter Nyström på Stockholm Vatten som ansvarar för stans återvinningsanläggningar.

Till Roslagstulls Återbruk på Cedersdalsgatan 7 har de nu köpt in två lådcyklar som tar upp till 100 kilo.

– De har redan blivit utlånade en hel del. Sedan blir det nog mer när folk ser dem på stan. Det står ”Jag är utlånad från Roslagstulls Återbruk” på och så är de målade i orange, samma färg som vi har inne på återbruket.

Man får låna cyklarna i högst två timmar, vilket möjligen kan bli tajt för den som bor på Gärdet eller västra Kungsholmen.

Varför så kort tid?

– Vi testar det här nu. Att komma dit, cykla hem och tillbaka tror vi att de flesta hinner på den tiden. Det ska ju täcka behovet man har att lämna ifrån sig saker men inte användas till något annat.

Den stora återvinningsanläggningen i Vanadisberget stängde vid årsskiftet 2011/12 på grund av en juridisk tvist mellan staden och den dåvarande entreprenören. Först förra året öppnade Roslagstulls återbruk och öppnandet drog ut på tiden, vilket vi skrev vi flera artiklar om.

Nu kommer runt 100 besökare dagligen till anläggningen.

– Det är kanske lite under vad vi trodde med tanke på att det skrevs så mycket om det i fjol.

ANNONS

Kan det inte också bero på att människor hann vänja sig av vid att lämna in sina grovsopor i Vanadisberget?

– Nej, det tror jag inte. Har man behovet är det ju den smidigaste lösningen. Vi tror att det kommer att öka successivt. Det brukar vara lite färre besökare första året.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.