ANNONS

Låna hem ett konstverk

Hans Carlsson flyttar in sitt Artotek till Tensta bibliotek i veckan.
Hans Carlsson flyttar in sitt Artotek till Tensta bibliotek i veckan.
Torsten Jurells potatistryck där han har skildrat 14 stationer på Hjulstalinjen.
Torsten Jurells potatistryck där han har skildrat 14 stationer på Hjulstalinjen.
Carl-Johan Roséns verk ”I speak myself into an object”, programmeringskod i bokform.
Carl-Johan Roséns verk ”I speak myself into an object”, programmeringskod i bokform.
Inger Furres skulpturer i olika material.
Inger Furres skulpturer i olika material.
Vad sägs om att låna hem ett konstverk i stället för en bok för omväxlings skull?

På Tensta bibliotek är det möjligt från och med i morgon.

– Jag vill visa att konst inte bara är tavlor, säger konstnären Hans Carlsson, som ligger bakom Artoteket.
ANNONS

I veckan får Tensta bibliotek en ny liten avdelning: Artoteket, där elva konstnärer bidrar till konstverken som man kan låna hem. Allt som behövs för att få låna är ett lånekort på Stockholms stadsbibliotek.

Projektet är en del av Tensta konsthalls utställning ”Tensta ­museum”.

Ett av verken som man kan låna hem består av tre små skulpturer, som är lite klistriga att känna på. Det är Ingrid Furres skulpturer som hon gjort i samtal med insekter. Den klistriga ytan påminner om flugfångare.

– Hon har utgått från sakerna som vi har i våra hem, och de varelser som inkräktar på det, säger Hans Carlsson, som är konstnären som dragit igång Artoteket.

Känner man sig ensam eller har tråkigt kan man låna Sarah Degerhammar och Mira Eklunds bordssamtal hem till köksbordet. ­Genom att spela upp samtalet i den hemlånade mp3-spelaren med hörlurar blir man en del av mötet mellan ett antal personer.

På 70-talet kunde man låna konst på folkbiblioteken. Tensta bibliotek var ett av de 50-tal bibliotek som ingick i ”Artotek 73”, och hade grafiska blad för utlåning.

Hans Carlsson, som är född på 80-talet, vill återuppliva tanken kring Artoteket.

– Det fanns ju en bildnings- och demokratitanke bakom. Att människor skulle få tillgång till annat än så kallad Hötorgskonst. Fast jag tror ju att var och en är själv är kapabel att själva avgöra vad hen vill ha för konst hemma, ­säger han.

Konstnärerna har olika uttryckssätt, vilket är ett medvetet val av Hans Carlsson, som vill visa att konst är mycket mer än bara tavlor.

ANNONS

– Den enda konsten man faktiskt kan hänga upp på väggen är Torsten Jurells potatistryck där han skildrar tunnelbanestationer på blå linjen mot Hjulsta. De två grafiska blad som finns för utlåning är från Tensta och T-centralen.

Man får låna hem konstverken i fyra veckor, och det kommer inte att vara möjligt att låna om dem.

Hur kan man lita på att folk lämnar tillbaka verken?

– Det är en del av tanken, att det handlar om förtroende, som en del i ett samhällskontrakt, säger Hans Carlsson.

Han hoppas att fler ska få upp ögonen för vad konst kan vara. Artoteket är ett samarbete mellan Tensta konsthall, Stockholms stadsbibliotek och Konstfrämjandet.

– Många går till biblioteket för att låna böcker. Jag vill att folk ska reflektera över rätten till offentliga rum, som ett bibliotek till ­exempel. På många håll är biblioteken hotade.

På Tensta bibliotek tycker man att det ska bli spännande med Artoteket.

– Det är alltid kul när det händer något nytt. Det känns extra roligt att det blir här i Tensta, där det en gång började, säger bibliotekarien Gunilla Olofsson.

Artoteket kommer att finnas i Tensta fram till maj. Sedan flyttar det vidare till andra bibliotek i Sverige, och då i Konstfrämjandets regi.

Fakta

Annat som har lånats ut i stan

Lånecyklar: Det finns ungefär 1 000 cyklar att låna i Stockholm vid särskilda stationer mellan april och oktober. För att låna en cykel behöver man ett särskilt kort.

Dansföreställning: Under augusti förra året kunde man som Nackabo låna hem en dansföreställning från Fisksätra bibliotek. Tre dansare kom hem och bjöd på en 40 minuters föreställning.

ANNONS