Lånade en miljon med andras namn

Männen kapade identiteter och tog banklån på en miljon kronor i falska namn. En av dem, en 22-åring från Huddinge, har dömts till åtta månaders fängelse.

Det var under fjolåret som männen tillsammans lyckades låna totalt omkring en miljon kronor i falska namn från GE Money Bank, Ica-Banken, SEB och Skandiabanken.

Genom att vittja post hos andra personer lyckades man öppna konton, söka kredit och skriva under skuldebrev i falskt namn.

Bankernas låneutbetalningar kunde föras vidare till bankkonton som gärningsmännen kontrollerade. Fingeravtryck på dokument och skuldebrev avslöjade dock männen i höstas.

En 20-åring från Farsta döms till ett år och åtta månaders fängelse för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. En 22-åring från Haninge får 1,5 års fängelse för samma brott.

En 22-åring från Huddinge, som upplät sitt konto för pengarna, döms för grovt penninghäleri till åtta månaders fängelse.

Männen från Farsta och Haninge stoppades i en bil av polisen på Södermalm i höstas. Polisen hittade då rekommenderade brev ställda till en av de drabbade personerna och en slicke- pott som ska ha använts för att vittja post.

Haningebon, som åkte till Estland två gånger för att öppna konto och ta ut pengar, har uppgett att han var beredd att svara i tre olika telefoner beroende på vilken bank som ringde och för vilkens räkning.

Ett tiotal privatpersoner fick sina identiteter kapade.

– Männen såg till att de hade tillgång till postfack, la tid på att göra falska id-kort och var väl förberedda när telefonerna ringde, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Fakta

Antal anmälningar i länet