ANNONS

Lånade ut kontokortet – döms för penningtvätt

"Inte orimligt", tyckte tingsrätten. "Osannolikt", sa hovrätten.
"Inte orimligt", tyckte tingsrätten. "Osannolikt", sa hovrätten.
Järfällabon friades i tingsrätten, efter att hennes kontokort används av bedragare. Hennes förklaring, att hon lånat ut kortet och inte känt till vad det skulle användas till, köper däremot inte hovrätten. Därför döms hon nu till villkorlig dom och böter.
ANNONS

I juni i år friades en kvinna i 25-årsåldern från åtal om penningtvätt. Järfällabons bankkonto hade använts i samband med flera bedrägerier, där åtminstone sju personer lurats att betala depositioner till falska lägenhetsannonser på Blocket.

Pengarna, sammanlagt över 40000 kronor, hamnade på kvinnans konto men försvann snabbt genom uttag. Enligt kvinnan var hon helt ovetande om bedrägerierna – hon hade lånat ut sitt bankkort till en grannflicka med löfte om att få tillbaka det samma dag. Istället fick hon det en vecka senare, utan att känna till att det då använts för bedrägerier.

Tingsrätten: ”Inte orimligt”

Tingsrätten bedömde hennes berättelse som ”inte orimlig”. Det var visserligen ”oförsiktigt” av kvinnan att låna ut sitt bankkort och pinkod, men hon uppfattas inte ha haft något uppsåt till brott, och friades därför.

Men hovrätten ser saken annorlunda. Rätten noterar att ett bankkort och pinkod inte räcker för att någon ska kunna föra över pengar till kontot – för det krävs också ett bankkontonummer. Någon förklaring till hur bedragarna kommit över hennes kontonummer har kvinnan inte lämnat.

Hovrätten: ”Svävande”, ”detaljfattigt”, ”osannolikt”

Till skillnad från tingsrätten tycker hovrätten dessutom att hennes berättelse är ”svävande och detaljfattig och framstår i sig som osannolik”. Sammantaget ses hennes berättelse som ”så osannolik att den helt kan lämnas utan avseende”.

Därför döms hon nu till villkorlig dom och dagsböter på 4000 kronor, och blir tvungen att betala tillbaka pengarna till de sju personer som blivit lurade att betala depositioner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.