Lånade ut sitt konto till bostadsbluffare

Genom att begära förskottshyra lyckades bedragare lura bostadssökande på över 200 000 kronor. Nu har en 21-årig Roslagsbo dömts för inblandning i bedrägeriet.

Trettionio bostadssökande lurades att sätta in pengar på en nu 21-årig Roslagen konto. Pengarna var förskottshyror för andrahandsboende. Kruxet var att det inte fanns några lägenheter – allt var en bluff.

Nu har 21-åringen, som var 18 år då brotten begicks, dömts av Attunda tingsrätt för penninghäleri, för att upplåtit sina bankkonton till bedrägeriet. Själv säger 21-åringen att han aldrig anade att något var fel.

Enligt domen svarade bedragarna på bostadsannonser på internet och uppgav att de hade lediga lägenheter i Stockholm och Göteborgsområdet. Men lägenheterna tillhörde andra personer som var ovetande om att deras adresser användes i bedrägeriet.

Totalt satte bostadssökande in 216 550 kronor i förskotthyror på Åkersbergabons konton innan allt avslöjades. Nu har han dömts av Attunda tingsrätt mot sitt nekande för penninghäleri. Han döms även för skadegörelse, för att förra året ha vandaliserat en bil i Åkersberga tillsammans med tre andra män.

Lägenhetsbluffen avslöjades när banken anade oråd över alla pengar som strömmade in på kontot.

I rätten hävdade Åkersbergabon att han lånat ut sitt konto – bankkort, bankdosa och kod – till en okänd man han träffat på krogen och att han som tack skulle bli bjuden på middag. Han säger också att han tog ut pengar från kontot och lämnade dessa till mannen och på uppmaning öppnade ännu ett bankkonto.

– Det är ett vanligt förfarande att man får någon att låna ut ett konto för att begå bedrägerier, säger kammaråklagare Yngve Rydberg.

Att 21-åringen inte anat att det handlat om brott avfärdades av tingsrätten som ”verklighetfrämmande”. Även när det gällde skadegörelsen i Åkersberga 2013 ansåg rätten att han ljög eftersom det bland annat fanns DNA-spår inne i bilen.

Enligt 21-åringens advokat Jens Högström finns inte mycket att invända mot domen för penninghäleri.

– Om man lämnar ut sin bankdosa till någon annan spelar det ingen roll om man, som min huvudman uppger, har blivit lurad, det hjälper inte – man är rökt. Däremot har jag vissa synpunkter på bevisningen när det gäller skadegörelsen. Vi diskuterar just nu om vi ska överklaga.

21-åringen har tidigare dömts för andra brott, bland annat för inblandning i ett uppmärksammat rån och för att ha eldat upp en byggnad värd runt en miljon kronor. För lägenhetsbluffen och skadegörelsen dömdes han av Attunda tingsrätt till skyddstillsyn och samhällstjänst. Dessutom ska han betala drygt 320 000 kronor i skadestånd.

Om man lämnar ut sin bankdosa till någon spelar det ingen roll om man uppger att man blivit lurad.Jens Högström advokat