Landade drömjobbet och blev kvar

Amanda Gylling har skapat sitt egna jobb via Instagram, där hon syns både framför och bakom kameran.
Amanda Gylling har skapat sitt egna jobb via Instagram, där hon syns både framför och bakom kameran.
Det har gått ett år sedan Mitt i:s Sandra Eriksson träffade Stocksundstjejen Amanda Gylling. Då hade Amanda precis vunnit en Instagramtävlning som gav henne ett drömjobb i Australien.

Den 11 februari 2016 var dags för återkoppling och när Mitt i ringde upp svarade Amanda från sitt rum i huset hon delar med ett gäng andra tjejer och killar, på östkusten i Byron Bay.

Hur trivs du med delat boende?

– Jag trivs ganska bra. Jag är inte sådär jättepetnoga. Det är ett ganska stort hus och de flesta som bor här är lite äldre killar och tjejer, så det funkar. Det är väldigt vanligt att folk bor delat här. Men visst ibland hade jag önskat att jag hade lite mer space.

Vad har hänt sen sist?

Någon vecka efter att jag hade träffat Sandra landade jag i Australien. Jag skulle jobba för hårdvårdsföretaget Aussie och det enda kravet var att jag gjorde det från Australien.

– Så jag och en nära vän köpte en bil som vi slängde ut baksätet ur och satte in en säng i stället. Sedan åkte vi längs kusten, jag med kameran i högsta hugg. Efter tag fastnade vi i Byron Bay där vi bosatte oss. Där började det dyka upp andra jobb, både modell- och fotojobb.

Över sommaren var hon hemma i två månader.

– Jag kramade på mor- och farförälder och var ute i skärgården. I september hade jag fem månader kvar på mitt visum och då tänkte jag att jag ska satsa på det här. Så jag åkte tillbaka och bara körde. Målet var att göra allt för att fortsätta stå både bakom och framför kameran.

Hur går det?

– Det går bättre och bättre. Jag har precis hoppat på ett studentvisum, eftersom mitt förra löpte ut. Vilket innebär att jag måste läsa en kurs en gång i veckan, så jag hoppade på en marketing kurs. Det funkar skitbra och kommer att hjälpa mig i mitt yrke.

– Det är kul, men en utmaning. Jag har jobbat väldigt fritt och mycket med händerna sedan gymnasiet, så det var ju ett tag sedan man satt och tittade på powerpoints och tog anteckningar.

Hur funkar ditt jobb?

– Jag brukar kalla mig själv eller mitt jobb för content creator. Jag jobbar mycket med Instagram. Man kan säga att det är mitt medel. Via Instagram når jag ut med både mina modelljobb och med bilder som jag har tagit.

– Och med hjälp av Instagram har jag skapat mig ett eget slags jobb. Som fotograf och modell kontaktar jag framför allt klädmärken, men också andra företag med andra produkter, och erbjuder dem paket. De skickar mig produkter och tillbaka får företagen Instagram-material som jag gjort, där deras produkter syns.

– Ofta funkar det så att jag snackar ihop med mig företaget och frågar dem vad de vill ha. Samtidigt som jag tittar på deras Instagram och försöker känna av deras vibe. Sen kommer vi överens om ett pris som kan innehålla lite olika saker. Till exempel att jag levererar två till tre bilder, där företags produkt och känsla förmedlas. Bilderna får de sedan använda i sina egna kanaler.

Vad har du lärt dig under året?

– Jag har blivit betydligt mer självsäker i jobbsituationer. Frågor som tidigare kunde kännas jobbiga att ställa, känns nu enklare. Till exempel: Vad kan jag ta betalt? Kan jag säga så här? Jag tror att många unga tjejer och killar kan tycka sådant är jobbigt till en början. Men jag lärde mig hur det fungerar, eftersom jag vågade och tvingades att ta mig fram själv.

– Samtidigt blir jag ju fortfarande väldigt överraskad när någon säger att de vill ha mina grejer. Det är ju fortfarande väldigt nytt och känslan att få jobba med det jag gillar är fantastisk.

Du har strax över 11 000 följare på Instagram. Kan du få prestationsångest?

– Jag är fortfarande otroligt liten på Instagram och försvinner bland tusentals andra användare. Och jag tror inte heller att folk sitter uppe på nätterna och väntar på att jag ska lägga upp bilder. Så, nä, jag har ingen prestationsångest när det kommer till Instagram. Men det har också att göra med att jag i grund och botten tycker det är så jäkla roligt. Instagram är på något sätt mitt konstverk och det känns egentligen bara inspirerande att drivas av att lägga upp bilder för att få fler följare.

Vad händer nu?

– Förhoppnings kommer jag hem till Sverige över sommaren. Sen är jag i valet och kvalet om jag ska åka tillbaka eller inte. Men där har jag inte riktigt bestämt mig än. Jag är lite sugen på att närma mig Sverige med det jag gör, samtidigt håller jag Byron Bay väldigt varmt om hjärtat. Här finns så många människor från alla möjliga platser, alla med en helt egen historia.

– Drömmen vore att få resa mycket, det gäller bara att hitta en väg dit.

Fakta

Så lyckas du på Instagram

Ha en tydlig stil och jobba nischat. Mätningar visar att konton som har en tydlig stil, till exempel att de jobbar med bara blå färger, har flest följare.

Var aktiv hela tiden. Lägg upp bilder minst två gånger om dagen, extra viktigt om man är ett företag.

Kommentera andras bilder och skaffa kontakt med andra konto. Många blir stora tack vare att det jobbar tillsammans andra stora konton som hjälper till att driva trafik.

Amanda finns på Instagram som @amandagylling och på bloggen amandagylling.devote.se

Källa: Amanda Gylling