ANNONS

Lina Nyberg landar på Stockholms jazzfestival

Efter några varv uppe l luften är det dags att landa.
Efter några varv uppe l luften är det dags att landa.
Hon har turnerat i Portugal, Brasilien och snart Argentina. Sista plattan i jazztriologin har spelats in med en hel symfoniorkester. Nu spelar Lina Nyberg Band på Fasching under Stockholms jazzfestival den 6-15 oktober.
ANNONS

Lina Nyberg, prisbelönad jazzsångerska och kompositör spelar på Stockholm jazzfestival. Nu släpps sista skivan från triologin, där första delen, ”Sirenades” (2014) hade temat vatten och andra plattan ”Aerials” (2106) luft, flykt och resa. ”Terrestrial ”som släpps den 6 oktober, tar ned oss på jorden igen.

– Jag kände att jag behövde landa. Jag hade hållit på med fågelarter så länge och ville tillbaka till jordklotet och människorna. Det var så roligt att ha symfoniorkestern som en palett. Alltså, ska man instrumentera olika företeelser på jordklotet, då kan verkligen en hel symfoniorkester behövas, säger hon och skrattar.

Hälften av musiken på ”Terrestrial” är skriven för Norrlandsoperans symfoniorkester. Där ingår 50 musiker, som tillsammans med Lina och bandet spelat in plattan. Premiären för dem alla på scenen tillsammans är på Umeå jazzfestival i slutet av oktober. Men innan dess, måndag den 9 oktober, spelar alltså Lina Nyberg band på Fasching under Stockholms jazzfestival.

– Det känns otroligt roligt att få spela på Stockholms jazzfestival och på Fasching, där har jag hängt sedan gymnasietiden och lyssnat på jazz. Vi kommer spela mycket från ”Terrestrial”. Kanske inte de rena orkesterverken. Det är svårt att få med alla på turné, ha ha. Men bandet har varit med i alla delarna på plattan. Vi kommer också spela från de andra plattorna i triologin. Det känns viktigt att hålla en linje och knyta ihop säcken.

Arbetet med triologin har tagit mycket tid.

– Jag känner mig lättad, utarbetad och lycklig. Det har varit ett enormt arbete, att skriva för flera orkestrar. Första skivan skrev jag för storband, Norbotten Big Band, andra för stråkkvartetten Vindla, och nu den sista, för en hel symfoniorkester. Det var det jag ville med triologin, att få utforska mitt skrivande för andra.

Stockholms jazzfestival pågår mellan den 6-15 oktober och utspelar sig på många olika scener runt om i stan.

– Jag tycker verkligen att alla ska försöka gå. Stockholms jazzfestival är en lyxig internationell jazzfestival med internationella storheter samtidigt som du kan bli överraskad av alla svenska jazzmusiker som håller hög nivå, säger Lina Nyberg.

Själv har hon tyvärr inte tid för mer än sitt eget framträdande.

ANNONS

– Jag hade gärna sett Dianne Reeves. Hon har länge varit min idol, redan från när jag började sjunga. Jag har sett henne en gång för länge sedan. Hon är fantastisk live.

Lina Nyberg Band kommer från sin turné till Stockholm och åker direkt till Portugal efteråt, för att sedan åka till Umeå. Till hösten/vintern väntar Brasilien och Argentina.

– Jazzmusiken är stort internationellt sett. Det finns en stor arbetsmarknad, uppskattande publik och många stora artister. Publiken i Portugal brukar tycka det är jättekul när jag kommer med min brutna portugisiska, säger hon och skrattar.

Fakta

Lina Nyberg Band - Stockholms jazzfestival 2017

Lineup:

Lina Nyberg – sång
Cecilia Persson – piano
David Stackenäs – gitarr
Josef Kallerdahl – bas
Peter Danemo – trummor

När: måndag 9 oktober, kl. 20.00, konsertlokal och matsal öppnar kl. 18.00

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.