Landets största cykeltävling kommer till Lindholmen i morgon

Så här såg det ut när klungan passerade Söderby gård under ett annat cykellopp 2017.
Så här såg det ut när klungan passerade Söderby gård under ett annat cykellopp 2017.
Under nationaldagen förvandlas Vallentuna norr om Lindholmen till cykelbana. Då kör 300 elitåkare och juniorer det så kallade nationaldagslinjet, en deltävling i den stora tävlingen Swecup.
När hojarna drar förbi är det klokt att ta en annan väg.

Swecup är den största tävlingen som anordnas inom svensk cykelsport på landsväg. Som namnet avslöjar består den av sju deltävlingar. Den första skedde i Kinnekulle och även den sista kommer att åkas i Skåne, närmare bestämt i Lund. I morgon är det alltså dags för en deltävling i Vallentuna.

Herrarna kör den längsta banan, som är på 155 kilometer.

– Det blir att vi tar oss upp till Uppsala först. Almunge Knutby. Sedan ner till det så kallade Markimvarvet. Avslutet är en lång raksträcka mellan Frösunda och Lindholmen, säger Oskar Ekman på Stockholms Cykelförbund som arrangerar tävlingen.

Så här ser herrarnas bana ut.

Men det är inte bara elitherrar som kommer att svischa förbi på landsvägarna. Damer, juniorer, flickor och pojkar tävlar också och i allas banor ingår det som i cykelkretsar kallas Markimvarvet, en drygt 31 kilometer lång sträcka som Oskar Ekman kallar för ”en klassiker inom Stockholms cykelsport”.

Den som planerar att köra bil i området under nationaldagen gör klokt i att vara försiktig. I dag, onsdag, har Oskar Ekman varit uppe i norra Vallentuna för att förbereda loppet och informera invånarna.

Alternativa färdvägar

– Jag har sagt att det inte är någon fara på de större vägarna om man möter en klunga. Då får man som bilist åka in och stanna vid vägkanten. Men det finns två mindre och smalare vägavsnitt. Det är dels från Lunda Livs via Markim till Lindholmen, dels mellan Torsholma och Skepptuna där Trafikverket har skyltat en alternativ färdväg och det bara är att följa anvisningarna. Och i spurten mot Frösunda från Markim rekommenderar vi bilister att i stället ta vägen över Orkesta. Det är också skyltat med en alternativ sträckning. 

Att åka i samma riktning som cyklisterna är inga problem. Men att köra mot loppets riktning säger Oskar Ekman inte är kul.

– Det kan till exempel komma 100 cyklister i en grupp emot en. Det blir som en timmerlastbil gånger tre. Får man ändå ett möte är det ännu viktigare att verkligen stanna och stå still tills alla passerat. 

Vad kan hända annars?

– Det är alltid förenat med väldigt stor fara att krocka. Men cyklisterna ju helt oskyddade, så det är mer synd om dem.

Snitthastigheten för cyklisterna ligger mellan 40 och 45 kilometer i timmen. I spurten kan toppfarten ligga mellan 70 och 75 kilometer i timmen. 

Start och mål sker vid Söderby gård. Det första loppet, juniorherrarnas, startar klockan 8 och det sista, pojkar och flickor 13–14 år, startar klockan 15.

Loppen sänds live över webben på Solidsport.

Fakta

Här är alla loppen

08:00 Herrar Junior – 93km

08:15 Pojkar/Flickor 15-16 – 62km

10:30 Pojkar/Flickor 10-12 – 10,4km (kortare varv)

10:40 Damer Elit/Junior – 93km

11:15 Herrar Senior – 124km

14:00 Herrar Elit/U23 – 155km (länge varv)

15:00 Pojkar/Flickor 13-14 – 31km

Källa: Klasser och preliminära starttider