Landets godaste glass finns i Vasastan

Snö, som representerades av Kenneth Erlandson, är Sveriges Glassmästare 2018. Foto: Jonas Sveningsson/Stockholmsmässan
Snö, som representerades av Kenneth Erlandson, är Sveriges Glassmästare 2018.
I går gjorde konditorer från 11 glassbarer upp om titeln Sveriges Glassmästare 2018. Med motiveringen spännande smakkombinationer och förföriska konsistenser var det Kenneth Erlandson på Snö i Vasastan som slutligen tog hem tävlingen.

I dag avgjordes Svenska glassmästerskapen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Av 11 tävlande glassbarer var fyra från Stockholm: AB Finnmans Kalasglass (Skogås), SNÖ (Kvarnholmen), Gelateria La Venezia Dalarö (Södermalm), Lundbergs konditori (Gröndal) och Tobbes glassverkstad (Österskär).

Under dagen tävlade deltagarna i de fyra kategorierna Fior di Latte Stracciatella, Caramel, Drinksorbet och Glassmästarens favorit – en egen valfri smak av sorbet eller glass.

Vinnarglassen i Vasastan

Förra året gick titeln till Hans Berg på Ett bageri på Östermalm.

Bäst i år totalt var Kenneth Erlandsson och hans Snö på kajen på Kvarnholmen och Odengatan 92, som vann titeln för andra gången sedan 2016.

Han tog hem guld i tre av fyra kategorier.

Så här löd vinnarmotiveringen: ”Genomgående hög kvalitet, tydliga smaker och spännande smakkombinationer, samt förföriska konsistenser som föll hela juryn i smaken.”

”Jag gör allt med en liten twist”

Själv kommenterade Kenneth Erlandson, som driver Snö tillsammans med sin sambo Cinzia, vinsten så här:

– Jag känner att jag utvecklats mycket i mina smaker sen jag vann sist och vill fortsätta utvecklas och se hur långt jag kan gå. Jag är galen i smaker! Du hittar ju inte vanlig vaniljglass hos mig direkt, jag gör allt med en liten twist.

Hans tre glassar som belönades med guld var en med pistage, saltrostade mandlar och rosmarin; en annan med brynt smör, kondenserad mjölk och pecannötter rostade i smör och socker; och en tredje en sorbet (som var en variant på Bellini) med persika, passionsfrukt och prosecco.

Fler Stockholmsguld i år

Även andra glassbarer i Stockholm kan stoltsera med guldmedalj.

Lundbergs konditori för sin glass i kategorin Fior di latte, samt Gelateria La Venezia Dalarö i kategorin Caramel.

Svenska glassmästerskapen arrangeras av Stockholmsmässan och föreningen Årets Konditor.

Fakta

Tredje året för Glass-SM

Glass-SM är indelat i fyra kategorier där de olika tävlingsbidragen provsmakas anonymt av juryn. Alla jurypoäng räknas ihop och avgör vilken valör varje bidrag får. Därför finns det i vissa kategorier mer än ett bidrag som får samma valör.

Kategorier
Fior di Latte Stracciatella – traditionell mjölkglass utan vaniljsmak, med bitar av choklad. Presentation i breda kantiner.
Caramel – med valfri topping. Presentation i breda kantiner.
Drinksorbet – En sorbet med smak av valfri drink.
Glassmästarens favorit – i denna kategori tävlas med egen valfri smak, sorbet eller glass. Valfri presentation i breda eller smala kantiner.

Tävlingsledare
Konditormästare Tony Olsson
Jury
Glassmästare och konditorer från Föreningen Årets Konditor.