ANNONS

Landslag granskas efter att Hjelmer våldtogs

Moa Hjelmer friidrottare
Moa Hjelmer.
Friidrottslandslagets kultur granskas efter att Moa Hjelmer berättat att hon våldtogs efter Finnkampen för några år sedan.
– Nu går vi vidare i arbetet med ett åtgärdsprogram enligt de direktiv som styrelsen tidigare har presenterat, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till friidrottsförbundets hemsida.
ANNONS

I torsdags berättade Moa Hjelmer på Instagram att hon våldtogs i samband med Finnkampen för några år sedan. Svenska friidrottsförbundet granskar nu ”kulturen i och kring landslaget”. Syftet är att se om det finns ”ett mönster gällande övergrepp och trakasserier”.

– Jag ser att vi kommer ta extern hjälp med hur granskningen skall utformas samt dess genomförande och vi har redan kontakt med Riksidrottsförbundet i den frågan. Det är viktigt att frågeställningar och avgränsningar blir rätt, liksom hantering av anonymitet, säger Stefan Olsson.

Förhindra fler övergrepp

Kartläggningen ska mynna ut i ett åtgärdsprogram som ska förhindra att fler friidrottare utsätts för övergrepp i framtiden.

Moa Hjelmer har fortfarande inte bestämt om hon vill polisanmäla händelsen.

”Dialogen med Moa har fortsatt, men inget beslut gällande polisanmälan har fattats”, skriver Svenska friidrottförbundet på sin hemsida.

Fakta

Tog EM-guld 2012

Namn: Moa Hjelmer.

Ålder: 27 år.

Bor: Gubbängen.

Klubb: Spårvägen.

Uppvuxen: Skarpnäck och Sköndal.

Meriter i urval: EM-guld på 400 meter 2012. Innehavare av det svenska rekordet på distansen med tiden 51,13.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.