Landstinget säljer fastighet till skandalvärd

Wonna de Jong har köpt ett höghus på Kungsholmen
Landstinget säljer fastigheten Glaven 8 i Stadshagen till kontroversiella Wonna I de Jong.
Trots flera rapporter om misskötsel och försäljning av svartkontrakt säljer Stockholms läns landsting fastighet på Kungsholmen till värden Wonna I de Jong.

Stockholms läns landsting har sålt fastigheten Glaven 8 i Stadshagen till Wonna I de Jong för 262 miljoner kronor. Hon är en av Sveriges största privata fastighetsvärdar med nästan 1400 bostäder och 1000 kommersiella lokaler på hand. Glaven 8 blir hennes första fastighet innanför tullarna.

Wonna I de Jong föddes 1960 i det då kommunistiska Polen. Som sjuåring hade hon tjänat ihop till sin första guldring genom att sälja grönsaker.

– Den har jag kvar än idag, i bankfacket. Jag älskar guld, säger Wonna I de Jong i en intervju med DI Weekend.

I samma intervju berättar de Jong att hon träffade sin första man på båten över till Sverige, att de gifte sig och flyttade ihop i Rinkeby och att hon under några år var spion åt ”en snäll polsk ambassadör.”

Familjeföretaget hon sedan dess byggt upp drivs som enskild firma och har varit inblandat i en hel del kontroverser. Rapporter om misskötsel kommer titt som tätt och vittnar om oåtgärdade mögelproblem, återkommande bråk med Hyresgästföreningen och en hyresgäst som inte kunde lämna huset på en hel helg efter ett hissfel.

År 2012 polisanmäldes de Jong av en hyresgäst för att ha tagit sig in i lägenheten och hotat med uppsägning av kontraktet, och enligt tidningen Södra sidan har Hyresgästföreningen misstankar om att hon säljer hyreskontrakt svart, vilket hyresgästerna i tidningens uppföljning bekräftar.

Fastighets- och investeringslandstingsråd, moderaten Paul Lindquist, ser inga problem i att sälja fastigheten till Wonna I de Jong och hänvisar till en utredning gjord av landstingets chefstjänsteman.

– Inför beslutet att sälja gjorde landstingsdirektören en utredning av företaget för att fastställa att det var ett seriöst företag och kunde inte hitta något anmärkningsvärt i det. Det fanns anmälningar mot henne men hon har inte fällts för någonting, säger Paul Lindquist.

Att hon till exempel misstänks av Hyresgästföreningen för att handla med svartkontrakt, är det inget anmärkningsvärt?

– Det är inget jag känner till. Vi kan inte fatta våra beslut på enskilda personers påståenden. Måste finnas ganska klara riktningar om vi ska vägra genomföra en affär med den som lagt högsta budet. Jag är medveten om att det varit mycket skriverier, men i vilken utsträckning de är sanna har jag ingen aning om.

Fastigheten hon köpt av landstinget har länge stått tom, men nu ska en tredjedel av huset hyras tillbaka av landstinget för verksamheter av ”administrativ karaktär”.

Mitt i har sökt Wonna I de Jong och representanter för en kommentar.