ANNONS

MP: Landstinget fifflar med konsultnotor

Eriksson och Svenonius
Tomas Eriksson (MP) och Irene Svenonius (M) under frågestunden i fullmäktige.
Landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP) anklagar Stockholms läns landsting för att fiffla med redovisningen av konsultnotor. Enligt Eriksson var landstingets kostnader för konsulter 3,2 miljarder kronor år 2016 – och inte 962 miljoner som landstinget redovisar.
ANNONS

Under landstingsfullmäktige på tisdagen presenterade landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP) en av Miljöpartiet egen uträkning av landstingets kostnader för konsulter år 2016.

Enligt Eriksson mörkar landstinget konsultköp bland annat genom att redovisa vissa konsulter som ”köp av tjänst” och inte som ”konsultkostnad”.

”Frågar man landstinget officiellt så får man svaret att kostnaden ligger på 962 miljoner, men vår granskning visar att det är mycket mer”

Tomas Eriksson (MP)

Detta debatterades mellan Tomas Eriksson (MP) och finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) under frågestunden i fullmäktige.

– Frågar man landstinget officiellt så får man svaret att kostnaden ligger på 962 miljoner, men vår granskning visar att det är mycket mer, säger Tomas Eriksson (MP) från talarstolen i landstingshuset.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, tillbakavisar att landstinget medvetet skulle ”trixa” med siffrorna. Däremot håller hon med om att det finns en brist i redovisningen.

– En sak som jag tycker är viktig är att det ska finnas tydliga uppgifter i årsredovisningen om vad som är konsultkostnader, säger Irene Svenonius (M).

”Oavsett om din siffra stämmer eller inte så ska landstingets kostnader för konsulter minska”

Irene Svenonius (M)

Hon kan inte verifiera Erikssons uppgifter om 3,2 miljarder men Svenonius tycker oavsett belopp att landstingets kostnader för konsulter är för höga.

ANNONS

– Oavsett om din siffra stämmer eller inte så ska landstingets kostnader för konsulter minska. Det är mitt besked.

Svenonius (M) föreslår även att Miljöpartiets uträkning ska lämnas över till landstingsdirektören för fortsatt granskning.

Beslut i dag för att sälja gamla Karolinska