ANNONS

Nu får Stockholm en till ambulanshelikopter

En ambulanshelikopter.
En ambulanshelikopter.
I dag påbörjar Region Stockholms sin årliga förstärkning med en extra ambulanshelikopter. Men i stället för att endast utgå från Norrtälje som tidigare år, kan helikoptrarna även landa i Solna.
ANNONS

Stockholms läns landsting har alltid en ambulanshelikopter i drift. Men eftersom fler länsinvånare rör sig utomhus och i skärgårdskommunerna under sommaren, förstärker landstinget varje år med en extra helikopter.

Sedan 2017 utgår ambulanshelikoptrarna från Norrtälje, efter en kritiserad flytt från Värmdö.

Helikoptrarna har fortfarande sin bas i Norrtälje,  men kommer i år även att kunna landa på Karolinska Universitetssjukhusets helikopterplats i Solna och vänta på uppdrag därifrån istället. 

– Det är SOS Alarm som dirigerar helikoptrarna under passen. I och med helikopterplattan vid Karolinska så ökar möjligheten att ha dem mer tillgängliga över hela länet, säger Erik Berglund, pressansvarig, Region Stockholm

– Det förbättrar tillgängligheten. Genom att positionera helikoptrarna mer centralt får vi större möjligheter att nå hela länet på kortare tid. Minskad flygtid innebär också minskad bränsleförbrukning, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården inom Region Stockholm.

Utryckningarna ökar

Under sommarmånaderna juni och augusti förra året ryckte ambulanshelikoptrarna ut 1279 gånger, vilket var en ökning med 18 procent jämfört med 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.