ANNONS

Landstinget ger tummen ner till tvärbaneflytt

Tvärbana.
Tvärbana.
I samband med nedgrävningen ser Sundbybergs stad över möjligheten att dra om tvärbanan från Landsvägen.

Ingen bra ide, anser trafikförvaltningen.
ANNONS

När centrala Sundbyberg ska utvecklas och byggas om i samband med att järnvägen grävs ned, ligger tvärbanan på Landsvägen i vägen. Det anser i alla fall stadens projektgrupp som vill se över möjligheten att flytta rälsen till andra delar av centrum.

Tre alternativa sträckningar har pekats ut för tvärbanan på Landsvägen: Järnvägsgatan, Sturegatan och diagonalt över överdäckningen mot Solna business park.

Men i ett yttrande från trafikförvaltningen i landstinget förordas att spårvägen får ligga kvar på Landsvägen. Två av alternativen lever inte upp till standarden för byte till andra trafikslag, står i svaret. Att ha tvärbanan på Järnvägsgatan jämte cykelbana, blir också problematiskt och riskerar i så fall bli nya Landsvägen, skriver förvaltningen. Om resvägen förlängs minskar också resenärsnyttan, fortsätter de.

Istället vill trafikförvaltningen att tvärbanan går på egen körbana genom Sundbyberg, men med en, inte två, hållplatser i centrum.

Sundbybergs stad kommer trots trafikförvaltningens invändningar att gå vidare med en rälsflytt.

– Från stadens sida är vi fortsatt intresserade av att göra det här. Synpunkten får ligga till grund för vidare diskussion. Man ska komma ihåg att en omdragning kan göras tidigast 2025, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.