Landstinget vill inte investera i bassäng

Landstinget bedömer att det varken finns pengar, vårdbehov eller plats för en ny rehabbassäng i Sollentuna.
Landstinget bedömer att det varken finns pengar, vårdbehov eller plats för en ny rehabbassäng i Sollentuna.
50 miljoner kan en ny rehabbassäng komma att kosta i Sollentuna. Kommunen har lovat att bygga en men det blir inte av. Landstinget vill inte stå för kalaset.

Rehabbassängen som försvann i samband med ombyggnationen av sjukhuset har upprört invånare, framför allt seniorerna. Som det ser ut nu får Sollentunaborna åka till andra kommuner för att simma i en varmtempererad träningbassäng. Kommunen har lovat en ny men det blir inte av.

– Vi känner oss förfördelade när det gäller kommunens investeringspengar. Det här är ju ett vallöfte från 2014 som den styrande majoriteten har givit men nu har det gått mer än två år och ingenting har hänt, säger Olle Sandberg, vice ordförande SPF-grindsslanten i Sollentuna.

Anna-Lena Johansson (L)

Anna-Lena Johansson (L)

Kommunens löfte om en framtida bassäng på nya sjukhuset har halkat på målsnöret efter förhandlingar med landstinget.
– Tyvärr så prioriterade inte landstinget att vi skulle ha den. Nu ser det ut som att vi inte kommer att kunna få ha bassängen kvar, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Ska bassängen till så får kommunen stå för fiolerna själva men det ser tufft ut i nuläget.

Från Landstingets sida menar man att de 230 vårdplatser som kommer att bli på sjukhuset, varav många ligger inom geriatriken, inte kommer att behöva använda en träningsbassäng.

Ella Bohlin (KD).

Ella Bohlin (KD).

– De här patienterna är ganska sjuka så behovet av en träningsbassäng är inte stort för deras vård, säger Ella Bohlin, (Kd), barn- och äldrelandstingsråd.

En annan orsak är utrymmet, det finns helt enkelt inte plats, uppger Bohlin:
– I det nya sjukhuset bedöms det svårt att få plats med bassängen för det behövs plats för elaggregat, något som inte finns.

Enligt landstingets kostnadsberäkning ligger summan på mellan 28 och 50 miljoner kronor att bygga en ny rehabbassäng.
– Det är mycket pengar. Kommunen vill att landstinget ska stå för hela kalaset men vi har inte de pengarna, säger Ella Bohlin.

Men loppet kanske inte är helt kört. Sollentuna kommun ser nu över flera finansieringslösningar med andra samarbetspartners. Man tittar exempelvis på hur Solna gjort med att  bygga en simhall med träningsbassäng i en kontorsfastighet.