ANNONS

Landstinget positivt till hårdare miljözoner

6 av 10 bilar i innerstan kan förbjudas om nya miljözoner införs.
6 av 10 bilar i innerstan kan förbjudas om nya miljözoner införs.
Landstingets trafikförvaltning gör tummen upp för att införa strängare miljözoner - ett förslag som skulle innebära att en majoritet av dagens bilar förbjuds i delar av centrala Stockholm.
Även Stockholm stad är positiva men vill se fler analyser och utredningar.
ANNONS

Det är Transportstyrelsen som utrett frågan om att skapa miljözoner för vanliga personbilar samt lätta lastbilar och lätta bussar. Idag är det bara tunga fordon som omfattas av miljözoner.

Transportstyrelsen vill införa tre olika sorters mijlözoner där det i den strängaste, klass 3, bara blir tillåtet att köra ett fordon som går på el eller vätgas. Gamla stan i Stockholm har nämnts som en plats där klass 3 skulle kunna vara lämplig.

Mitt i har tidigare berättat så många som 60 procent av alla bilar som idag finns i innerstan skulle förbjudas med de nya reglerna.

Nu gör trafikförvaltningen hos Stockholms läns landsting, SLL, tummen upp till förslaget. SLL menar att det är viktigt att kommunerna får möjlighet att förbättra luftkvaliteten och minska bullret.

SLL betonar dock att det är viktigt att göra en noggrann utredning av både geografiska gränser och när det är tidsmässigt möjligt innan man inför miljözon klass 3.

SLL vill också göra undantag för utryckningsfordon och under en övergångsperiod för busstrafiken för att undvika att kostnaderna blir alltför höga.

Även Stockholm stad är positiva till idén. Dock menar staden att frågan måste utredas ytterligare, bland annat samhällsekonomiskt. Staden påpekar också att laddhybrider bör vara tillåtna i den strängaste miljözonen så länge som de kör på el.

Staden önskar också att miljödifferentierad passageskatt, som skulle kunna fungera likt dagens trängselskatter, utreds som ett alternativ till miljözoner.

Alla partier med ordinarie plats i kommunstyrelsen står bakom stadens synpunkter.

ANNONS

Läs mer: Sex av tio bilar kan förbjudas i innerstan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.