ANNONS

Landstinget slopar jobb för funktionsnedsatta

Per Ola Johansson inventerar en busshållplats.
Per Ola Johansson inventerar en busshållplats.
Per Ola Johansson.
Per Ola Johansson.
Stockholms läns landsting har beslutat att spara in tre miljoner kronor som tidigare gått till praktikplatser för funktionsnedsatta.
– De har bara strukit det, säger Karin Hjalmarsson på Synskadades riksförbund.
ANNONS

Per Ola Johansson mäter trottoarkanten på Lindhagensgatan.

– Knappt 14 centimeter. Det är för lite, säger han.

Per Ola har en tjänst på SL genom det praktiksystem som landstinget har haft för personer med en funktionsnedsättning. Per Olas jobb går ut på att inventera tillgängligheten på busshållplatser och tunnelbanestationer.

– Sen kan du gå in på sl.se eller ringa kundtjänst och få veta var hissen finns på stationen och så vidare, förklarar Per Ola som själv har en synskada.

Försvunnit ur budgeten

Landstinget har tidigare satt av tre miljoner kronor årligen för att få sina verksamheter att anställa personer med funktionsnedsättning genom praktikanställning.

Årligen har mellan 15 och 20 personer haft en sådan praktikplats.

Men i den senaste budgeten fanns pengarna inte kvar. Det upprör bland annat oppositionspartiet Socialdemokraterna samt organisationen Synskadades riksförbund.

Det är skämskudde på hur Alliansen hanterar funktiosnedsatta.

Jens Sjöström (S), oppositionsråd

– Det är skämskudde på hur Alliansen hanterar funktionsnedsatta i en organisation med 40 000 anställda. Det här är tre miljoner kronor som betyder väldigt mycket. De pengarna borde utökas istället för att dras ned, säger Jens Sjöström (S), oppositionsråd.

ANNONS

Nu ska verksamhetscheferna ta pengarna ur ordinarie personalbudget. Kritiken som förs fram är att en viktig ”morot” försvinner och att landstinget borde vara en förebild som arbetsgivare.

– Så som arbetsmarknaden ser ut för synskadade är detta en väg in och då borde landstinget visa vägen, säger Karin Hjalmarsson, ordförande för Synskadades riksförbund Stockholm-Gotland.

”Tar det på större allvar”

Peter Carpelan (M), landstingsråd med ansvar för personalfrågor, svarar på kritiken med ro.

– Praktikplatserna har haft en liten effekt på riktiga jobb inom ordinarie verksamhet. Det har ofta stannat vid bara praktik, säger Carpelan.

Carpelan och Sjöström

Peter Carpelan (M) och Jens Sjöström (S). Foto: Anna Molinder/SLL Pressfoto.

Istället för de tre miljoner kronorna ska verksamhetschefer nu kunna ta del av en webbutbildning.

– Kanske har man upplevt att hindren är större än vad de egentligen är för att anställa personer med funktionsnedsättning. Vi vill åstadkomma riktiga jobb. Det här ska ses som att vi snarare tar det på större allvar än tidigare, säger Carpelan.

Karin Hjalmarsson på Synskadades riksförbund är dock kritisk och tycker att landstinget varit otydliga med hur detta ska ske i verkligheten.

– De säger att det ska leda till anställning men de har ingen strategi. Vi har bett om att få veta men inte fått ordentliga svar. Det känns tveksamt, säger Karin.

Per Ola tror inte på fortsättning

För Per Ola Johansson går praktiken ut i februari. Då har han varit på SL i ett år. Han tror inte på en fortsättning.

– Det blir en annan anställningsform efter ett år. Och du får inget jobb utan högskoleutbildning i dag. Jag har sett internannonserna här och ”bara erfarenhet” räcker inte, säger Per Ola.

– Men jag hade gärna fortsatt om det hade funkat, tillägger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.