ANNONS

Då ska landstingets NKS-granskning vara klar

Irene Svenonius
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Landstinget ska tillsätta en "genomlysning" av sina egna beslut kring Nya Karolinska i Solna (NKS). Nu föreslår Moderaterna i landstinget att en första del ska vara klar den 1 februari 2018.
ANNONS

Artikeln har uppdaterats!

Landstingsfullmäktige beslutade i september att NKS ska utvärderas. Som Lokaltidningen Mitt i skrivit om tidigare så vill det nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) se tre delrapporter där den första ska vara klar före valet.

Nu finns ett förslag till landstingsstyrelsen där den första delen ska vara klar senast 1 februari 2018. Den ska handla om förberedelserna och besluten bakom NKS.Oppositionsrådet Erika Ullberg (S) vars motion ligger till grund för utvärderingen är inte nöjd. Hon menar att Alliansen förhalar och försvårar genom att ge uppdraget till forskare och inte till revisorer.

– Det är märkligt att de inte vill ha en extern revisionsbyrå. Istället väljer de uppdragsforskning och det skaver, säger Erika Ullberg (S).


Erika Ullberg

Erika Ullberg (S), oppositionsråd i landstinget. Foto: Dennis Andersson


Ullberg (S) menar att en revisionsbyrå mer tydligt kan granska de politiska besluten bakom NKS. Hon tror inte att väljarna kommer att få de svar som hon tycker att de borde få innan de går och röstar 2018.

ANNONS

– Forskare kan belysa en komplex fråga men du får dra egna slutsatser. En revisionsbyrå kan granska beslut och ge förslag på vad du borde göra framåt.

”Alliansen vill inte ha svar. De vill ha en långsamt malande utredning”

Erika Ullberg (S), oppositionsråd

Att de styrande i landstinget gör på det här sättet är ingen slump menar oppositionsrådet.

– Alliansen vill inte ha svar. De vill ha en långsamt malande utredning som inte ger väljarna svar, säger Erika Ullberg (S).

Rapport två ska vara klar våren 2019 och sista delrapporten 2020.