Landstingstopp ny ordförande för Förvaltaren

Haninge blir först efter Barkarbystaden med självkörande bussar, enligt Kristoffer Tamsons
Kristoffer Tamsons.
Kristoffer Tamsons (M) gör comeback i Sundbybergspolitiken, nu som ordförande för Förvaltaren. Ombildningar och boendeinflytande står på priolistan.

Kristoffer Tamsons (M) är trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting, men knappast grön i Sundbybergs politiska värld. Han ledde Moderaterna i kommunen fram till 2007 och har suttit i Förvaltarens styrelse, nu blir han alltså ordförande för fastighetsbolaget.

– Jag fick frågan och det var väldigt roligt. Det är ett fint och viktigt uppdrag, säger han.

Vilka frågor är viktigast?

– Ordning och reda i ekonomin, det är den som skapar trygghet och kan utveckla bolaget till det bättre. Jag tar över som ordförande för ett välskött bolag. Förvaltaren har en stark ekonomi och det tycker jag ska signaleras till de boende. Men man behöver ta höjd för investeringar, det finns ett stort behov av renoveringar, säger Kristoffer Tamsons.

Frågan om ombildningar står också högt på agendan.

– Man ska visa respekt för det stora intresse som finns för ombildningar, det står 30 föreningar i ombildningskö och de ska få en snabb och rättvis bedömning, det hoppas vi kunna återkomma till i början av det nya året.

Oppositionen och hyresgästföreningen är motståndare till försäljningarna. Men Tamsons ser det som win-win.

– Människor får inflytande över boendet, och en mångfald av boendeformer stärker Sundbyberg. De pengar man får in ska inte läggas på hög eller slösas bort utan stärka det befintliga beståndet. Det är ett sätt att undvika hyreshöjningar. Med den tankelinjen får man två goda ting, säger Kristoffer Tamsons.

En tredje sak han vill förbättra är Förvaltarens relation med hyresgästerna. Att införa fyra valbara renoveringsnivåer var ett viktigt beslut, anser han.

– Vi ska utveckla kundperspektivet och lyssna in Hyresgästföreningen och de boendes behov. Förvaltarens ska bli en bättre hyresvärd.

Kristoffer Tamsons efterträder Lars Callemo (M).