Lånerekord på biblioteket

Vallentunaborna lånar hem fler böcker än någonsin.

All time high blev det på biblioteket i Vallentuna förra året.

Drygt 200 000 lån gjordes på biblioteken i kommunen under året. Utlåningen av olika medier ökade med 20 procent jämfört med året innan.

– Jag trodde att jag skulle hitta högre siffror någonstans längre bak i tiden. Men det här är verkligen ett rekord. Därför är det extra roligt, säger Kurt Ek, bibliotekschef.

Han tror att skälen till att lånen blir allt fler är många. Mest lån, 189 815 gjordes i biblioteket i nya kulturhuset. Och mycket handlar helt enkelt om huset, menar han.

– Ja, dragningskraften till själva huset. Det är större lokaler, attraktivt och inbjudande. Man dröjer sig kvar, botaniserar och kanske får med sig en bok hem fast det inte var planerat, säger han.

Utlåningen får också draghjälp av evenemangen i kulturhuset.

– När man är på en konsert kanske man slinker in på biblioteket, säger han.

Men det är inte bara fysiska böcker som lånas. Antalet e-lån har fördubblats jämfört med 2012, hela 7 740 e-böcker laddades ner av låntagarna 2013.

Men den siffran skulle kunna vara högre. Men på grund av en kontrovers med leverantören av e-böcker, E-lib, som Lokaltidningen Mitt i tidigare rapporterat om, är antalet e-lån begränsat i Vallentuna.

– Vi har kvar spärren på två lån per vecka och person, säger Kurt Ek.

Samma spärr gäller även Ekerö, Sigtuna och Vaxholms kommuner som har samma avtal med E-lib. Enligt Kurt Ek är det oklart när spärren kan hävas.

Småbarnsföräldrar är också en grupp som i allt högre utsträckning hittar till biblioteket. Pekböcker och böcker om att vara förälder har ökat kraftigt, berättar Kurt Ek.

– Det är hög inflyttning och många barnfamiljer flyttar hit.

Slutligen tror han att det nya biblioteket vunnit de unga vuxnas hjärtan. En grupp som biblioteket definierar som mellan 15 och 25 år. Det har blivit en plats att hänga på, en mötesplats, menar han.

Bilden bekräftas när Mitt i Vallentunasteget besöker biblioteket. I snurrstolarna vid panoramafönstret som vetter mot Mörbyvägen sitter ett par tonårstjejer.

När de går kommer genast en annan tjej och läser en e-bok på sin telefon och väntar på bussen.

– Här är varmt och skönt, säger hon.

Fakta

Mest utlånade titlarna 2013

VUXNA:

Lars Kepler: Sandmannen (53 utlån).

Fredrik Backman: En man som heter Ove (48).

Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll från Auschwitz (48).

UNGDOM:

Ingelin Angerborn: Rum 213 (53).

Jeff Kinney: Gregs bravader (50).

Suzanne Collins: Hungerspelen (49).

BARN:

Inger och Lasse Sandberg: Lilla spöket Laban (94).

Widmark/Willis: Födelsedagsmysteriet (80).

Widmark/Willis: Tidningsmysteriet (80).

Källa: Vallentuna bibliotek