Länets första bandyhall kan hamna i Sollentuna

Helenelunds IK
Hallbehovet är akut för HIK.
Om det blir enklast och mest ekonomiskt att täcka över Sollentunavallen är en fråga som HIK:s arbetsgrupp har på agendan.
Om det blir enklast och mest ekonomiskt att täcka över Sollentunavallen är en fråga som HIK:s arbetsgrupp har på agendan.
I dag finns ingen bandyhall i Stockholms län. Det ställer till det för klubbarna som tampas med milda vintrar.

Nu har Helenelunds IK tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda om en sådan hall kan byggas i Sollentuna.

När Helenelunds bandyseniorer den 7 november klev in som nykomlingar i norra allsvenskan hade truppen minimalt med träning på bandyplan i benen.

Klubben tvingades även skjuta upp efterföljande hemmapremiären ett par veckor. Precis som många andra år rådde mildväder under förvintern 2015 vilket rejält försenade säsongsstarten på Sollentunavallens konstfrusna bandyis. Och för HIK blir det, som för många bandyföreningar i Storstockholm, allt tydligare att hallbehovet är akut.

Totalt finns det tolv bandyhallar i Sverige. Bland annat i småstäder som Rättvik och Nässjö, men inte en enda i Storstockholm. Även i Haparanda höjs i dag röster för en bandyhall. Där av den motsatta orsaken – att 30 minusgrader omöjliggör matcher och träningar. En seriematch som häromveckan fick ställas in var Haparanda–Helenelund.

– Vi får inte glömma barnen, säger Stefan Zetterlind, sekreterare i HIK. Det finns en risk att vi bara ser detta ur ett seriespelsperspektiv för seniorlag. Vi har 140 barn i skridskokul som fick vänta på vinterns första ispass. Totalt har vi 350 barn, plus juniorer och seniorer som varje vinter inväntar kyla.

I arbetsgruppen som HIK satt ihop finns bland annat byggingenjörer och ekonomer. Gruppen ska ta fram underlag för finansiering och lokalisering av en bandyhall i Sollentuna kommun. Känns underlaget realistiskt ska gruppen kontakta politiker och tjänstemän i kommunen.

– Det finns så klart en tanke med att presentera ett förslag, med kostnadskalkyl etcetera. Kommer man med önskemål, krav och gnäll är risken större att det läggs åt sidan. Som jag förstått har arbetsgruppen ingen tidsplan utan ska löpande informera styrelsen och medlemmarna. Någon gång under våren tror vi att det finns något som gruppen kan presentera, säger Stefan Zetterlind.

Fakta

Så mycket kostar ett hallbygge

Prisskillnaden mellan de tolv bandyhallar som finns i dag är stor.

Göranssons Arena i Sandviken, med plats för 4 000 bandyåskådare, ska ha kostat 250 miljoner kronor. ABB Arena i Västerås, med plats för 9 000 åskådare, kostade 90 miljoner.

Bland de billigare är Relitahallen i Uppsala. Den byggdes på en befintlig konstfrusen is och kostade 35 miljoner kronor. Publikkapaciteten är 350 åskådare och den är inte godkänd för elitspel.