Lång kö till rekordtornet

Stockholms hösta bostadshus i Hagastaden kommer att förändra stadens skyline för alltid.

Intresset är stort för lägenheter i det första tornet, som börjar byggas i höst. 8 000 har anmält att de vill flytta in i någon av de 300 lägenheterna.

I höst startar bygget av Norra tornen. De skyhöga bostadshusen vid nya Hagastan, som tidigare kallades Tors torn, är tänkta att förändra Stockholms skyline. Det ena ska också bli stadens högsta bostadshus med sina 125 meter.

För en vecka sedan besökte Reinier de Graaf, som ritat tornen, Stockholm. Lokaltidningen Mitt i fick ett förhandssnack med den världsberömda arkitekten.

– Tornen är tänkta att fungera som en port in i staden. Vi ville designa stora byggnader om inte känns som stora byggnader. De är tillverkade med en särskild form av stapling, säger Reinier de Graaf om sin vision.

Han syftar på de ”klossar” som tornen ska byggas upp av. De produceras på annan plats och byggs sedan ihop, nästan som ett lego.

Reiner De Graafs företag OMA kom in sent i processen efter att ett tidigare förslag på design ratats av staden. Då var detaljplanen redan beslutad och därför också många detaljer kring tornen.

– Det var en stor utmaning, men ibland driver restriktioner fram kreativitet, säger han.

Ville du att husen skulle sticka ut eller smälta in?

– De är höga och högre än byggnaderna intill så de kommer alltid att sticka ut. Men de passar in i sammanhanget. Husen är inte vita som andra stora byggnader utan gråbruna, nästan som husen intill. Tornen blir också smalare mot toppen och är byggda med väldigt enkla medel. Det är en modernistisk repetition, säger han.

Byggherren för projektet är företaget Oscar Properties som också ligger bakom Hjorthagsskrapan. Det tornet är tänkt att, om några år, slå Tors torn med bostäder på hela 140 meters höjd. Men det stora huset har också mött stora protester från grannar och naturskyddsföreningar.

Trots fokuset på storslagna torn menar vd:n Oscar Engelbert att det inte finns något självändamål i att förändra Stockholms skyline.

– Vi bygger också annat, exempelvis kontorshus. Just i det här fallen har vi identifierat projekt med stort intresse för stan, säger han.

Hur blir det med utrymmen för allmänheten i husen?

– I hus nummer två kommer vi att försöka skapa någon typ av offentligt utrymme med utsikt över Stockholm. Vår ambition är att museum eller en skybar.

Enligt Oscar Engelbert är intresset stort för en lägenhet i tornen, som startar på 4 180 000 kronor för de minsta och förmodligen lägsta treorna.

– Vi är uppe i ungefär 8 000 intresseanmälningar nu, säger han.