Så lång är kötiden till hyresrätter

Kötiden för att få en hyresrätt längs linje 17 mot Skarpnäck är över tio år.
Kötiden för att få en hyresrätt längs linje 17 mot Skarpnäck är över tio år.
För den som inte vill eller kan köpa sin lägenhet ser hyresmarknaden mörk ut. Långa kötider och dyra andrahandshyror. Ljusningen är att de närmaste åren planeras det för många nya hyresrätter i Kärrtorp, Bagarmossen och Skarpnäck.

De som tycker att bostadsrättsmarknad avskräcker lär få hicka vid en närmare titt på hyresmarknaden i Stockholm. Mitt i har tittat på hur den har sett ut sedan majoriteten tog över makten 2014. Kötiderna till hyresrätter är skrämmande långa.

Bagis har innerstadsköer

I Söderort är hyresrätterna relativt många och allmännyttan fortfarande stark, men hyresmarknaden är ändå pressad. Kötiden för en hyresrätt i Björkhagen, där det byggs nytt, är i snitt 11,9 år. I Bagarmossen har nästan lika lång kö som i innerstan, kötiden är 13,3 år där och den har ökat snabbt de senaste tre åren.

De ledande politikerna har som mål att minst hälften av alla nya lyor som byggs i Stockholm ska vara hyresrätter – ett mål som inte har nåtts. Räknar man med studentbostäder kommer man visserligen nära – 47 procent av alla planerade bostäder som godkänts i stadsbyggnadsnämnden och som har börjat planeras sedan september 2014 är hyresrätter eller studentbostäder.

Men tittar man bara på godkända detaljplaner för vanliga hyresrätter kontra bostadsrätter är siffran så låg som 30 procent hyresrätter och 70 procent bostadsrätter.

Borätter ger mer pengar till staden

Varför byggs det inte fler hyresrätter?

– Rent krasst handlar mycket om ekonomi, säger Roger Mogert (S) stadsbyggnadsborgarråd.

Till nyproducerade lägenheter är kön generellt lite kortare. En tröst för den som letar i Söderot kan kanske vara att det framöver kommer det byggas en hel del hyresrätter där, bland annat planerar Svenska Bostäder för 500 stycken i Kärrtorp.

För att bygga stora projekt, så som till exempel Hagastaden och visionen om Sjöstadshöjden med Hammarbyvägen i tunnel, behövs bostadsrätterna för att få det ekonomiska att gå ihop. För varje lägenhet som byggs räknar staden med kringkostnader på runt en halv miljon.

– Skulle vi bara titta på bostadsmarknaden skulle det behövas ännu fler hyresrätter. Men det gäller att få balans i intäkter och utgifter, säger Roger Mogert.

Nya hyresrätter blir dyra

Får du tag på en eftertraktad hyreslägenhet kan det svida i plånboken. Hyrestrean i innerstan kostar 13 256 kronor i månaden. Björkhagens hyresrätter ligger inte långt efter, där kostar tre rum och kök i snitt 12 977 kronor. En nyproducerad hyrestrea i Björkhagen snittar 2016 på 14 357 kronor i månaden. Hyresrätterna i Bagarmossen är i det sammanhanget rena fyndet, 7435 kronor i månaden, enligt Bostadsförmedlingen Stockholms statistik.

För dem som inte hittar ett förstahandskontrakt är alternativet att hyra i andra hand, vilket generellt är en dyr affär. Hyrorna på andrahandsmarknaden har skenat de senaste fem åren, enligt siffror från Blocket. Det kostar i dag runt 10 000-12 000 att hyra en etta i andra hand i innerstan. En anledning till prisökningen är att det sedan 2013 blev möjligt för bostadsrättsinnehavare att lagligt ta ut en högre hyra vid andrahandsuthyrning.

Unga förlorare på bomarknaden

Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket, säger att de som förlorar på de höga hyrorna är de som står utanför bostadsmarknaden.

– Unga vuxna som vill flytta, studenter och personer med låga inkomster. Det är en paradox. De som hyr i andra hand är i regel de som har svårast att betala för ett boende, har han tidigare sagt till Mitt i.

 

Fakta

Så lång är kötiden för hyresrätter längs linje 17:

Björkhagen: 11,9 år (2016)

Hammarbyhöjden: 10,5 år (2014)

Bagarmossen: 13,3 år (2016)

Kärrtorp: 12,3 år (2014)

Skarpnäck: 10,2 år (2015)

Fotnot: Ovan är senast redovisad kötid hos Bostadsförmedlingen Stockholm.

 

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm