Min lokala hjälte

Lång väntan för skidsugna

Touzin Kerchi, Mariam Mohamed och Zaynib Jlali är ledsna på köerna i Flottsbro. Det blir dock stor glädje på skidorna när de väl är klara.
Touzin Kerchi, Mariam Mohamed och Zaynib Jlali är ledsna på köerna i Flottsbro. Det blir dock stor glädje på skidorna när de väl är klara.
Uppemot två timmar kan man få vänta i kylan innan man fått hyra sin skidutrustning vid Flottsbro skidanläggning.

Under sportlovet brukar det dock bli både mer plats i backen och kortare väntetider.

Det är många som vill hyra skidutrustning samtidigt när de kommer till Flottsbros skidanläggning.

Efter en timmes väntan i kylan utanför uthyrningen blir det slutligen Zaynib Jlalis och Touzin Kerchis tur att få hyra utrustning. De upplever som många andra att det kan ta lång tid innan man staka bort mot liftkön, om man inte har egen utrustning.

– Det är väldigt jobbigt att stå och vänta så här, egentligen borde det inte ta mer än en halvtimme, säger Zaynib Jlali.

– Ibland har det tagit nästan två timmar som man har fått stå och vänta med barnen och frysa, säger Touzin Kerchi.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Flottsbro mitt på dagen är flera skolklasser där samtidigt. Personalen springer fram och tillbaka med pjäxor, ställer in rätt vikt på skidor och letar fram hjälmar.

– Alla tycks komma hit ungefär samma tid mellan 11.30 och 13, då är det som värst. Då kan det komma hit nästan 200 på en gång som vill hyra skidutrustning. Det som också kan dra ut på tiden är att många inte alltid vet hur mycket barnen väger, det måste vi veta för att kunna ställa in skidan rätt, säger Andreas Häggqvist, chef på skidanläggningen.

Samtidigt har den här vintern haft rejält med besökare, trots att det inte varit en av de bättre säsongerna, förklarar Andreas Häggqvist.

– Det började väldigt bra, vi öppnade redan den 13 december. Annars brukar det bli i mitten av januari. Men det har ändå inte varit riktigt som de bästa säsongerna ännu, säger Andreas Häggqvist.

Trots de långa köerna till både skiduthyrning och liftar finns det snart en ljusglimt. Under början av sportlovet brukar antalet besökare minska – åtminstone till en början.

– Det är mindre tryck än en vanlig helg, många åker bort från Stockholm eller så är man bara hemma och tar det lugnt i början. Men sedan ökar det på dag för dag, säger Andreas Häggqvist.

När Zaynib Jlali och Touzin Kerchi äntligen fått på sig skidorna beger de sig sakta mot Flottsbros backar. En man kommer nedsvischande med sina chockgula skidor i hög fart och gör en kraftig inbromsning så att snön yr.

– Så där vill jag kunna åka!, säger Zaynib Jlali och fortsätter:

– Jag vill verkligen lära mig men har inte vågat åka den där största backen än. Vi tränar i barnbacken än så länge.

På väg till den mindre backen får hon ibland hjälpa till att dra kompisen Touzin Kerchi, som också bestämt sig för att bli bättre på skidor.

– Jag har varit här en hel del förut men det var när barnen var små. Nu är de stora och kan åka själva så då får det bli min tur. Jag kommer att lära mig det här, säger Touzin Kerchi.

Alla tycks komma hit ungefär samma tid mellan 11.30 och 13.Andreas Häggqvist

Fakta

Några andra aktiviteter under lovet

Ung Zon i Flemingsberg har öppet för alla åldrar varje dag. Här finns till exempel hoppborg, tv-spel, skapande verkstad, kafé och gladiatorspel.

Huvudbiblioteket visar film för små barn på måndag. På onsdag blir det sagostund för de yngre.

Skridskosugna hittar plogade banor på sjöarna Drevviken, Långsjön, Magelungen och Orlången, samt olika idrottsplatser som Källbrink, Snättringe och Skogås.