ANNONS

Lång väntan på bygglov i Haninge

Familjen Mattias och Carolina Brunander vill bygga ut sitt hus på Vendelsömalm, men befarar att bygglovsbeskedet dröjer till efter semestern.
Familjen Mattias och Carolina Brunander vill bygga ut sitt hus på Vendelsömalm, men befarar att bygglovsbeskedet dröjer till efter semestern.
En mängd byggsugna Haningebor får fira semester i väntans tider.

Över 100 hushåll står i kö för bygglov.

– Risken finns ju att bygget läggs på is, säger Mattias Brunander på Vendelsömalm.
ANNONS

117 bygglovsärenden ligger och väntar på besked i Haninge, och ansökningarna fortsätter att välla in.

Bland dem finns Mattias och Carolina Brunander, som vill bygga ut huset på Vendelsömalm med 56 kvadratmeter.

– Dottern ska få mer plats, berättar Mattias när vi träffas på den grönskande tomten.

Efter flera års planerande lämnade de in en komplett ansökan den 14 april. Efter det har inget hänt.

– Vi vill ju veta om utbyggnaden är möjlig över huvud taget, men risken finns väl att vi inte får besked förrän efter sommaren, säger Mattias Brunander.

Han betonar att de förstår om kommunen inte prioriterar bygglov framför skola och vård.

– Men tror de att det tar flera månader att få besked så hoppas man ju att de säger det snart. Det är svårt att få tag på hantverkare, de verkar ha fått mer att göra efter nyheten om rot-sänkningen.

För att just få bort kötiderna har Haninge förstärkt sin plan- och byggavdelning de senaste åren, men under 2015 har kötiderna ökat igen och just nu hinner kommunen inte med som man vill. Kommunens mål är att lämna besked inom tio veckor från det att ansökan är helt komplett.

– Att rotavdragen väntas sjunka 2016 var väl inget vi riktigt kunde förutse. Vi har tagit in konsulter för att handläggarna ska slippa jobba på semestern, men på sikt kommer vi nog behöva anställa en eller två till, säger stadsbyggnadschef Linda Marend.

ANNONS

Nämnden gjorde ett överskott på 15 miljoner kronor i fjol, men vägarbetena har prioriterats före bygglovsavdelningen.

Sven Gustafsson (M), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tycker att stadsbyggnadsavdelningen reagerar för sent. Enligt honom fanns i princip ingen kö i slutet av 2014.

– Jag blir skitförbannad. Nu krävs ju massiva insatser. Hade det krävts hade vi tidigt kunnat lägga flera miljoner på fem extra handläggare. Vi beslutade om överskottsfördelningen den 20 maj, men då fick vi i oppositionen ingen info om kön.

Göran Svensson (S), ordförande i nämnden, bekräftar bilden om ökat tryck.

– Det har strömmat in fler bygglov än normalt, och alla hanteras inte i den takt vi önskat. Men fler resurser tillsätts vid behov.

På sikt kommer vi nog behöva anställa en eller två till.Linda Marend

Fakta

Tips för att få bygglov snabbare

Läs noga instruktionerna från kommunen innan du skickar in din bygglovsansökan. På så sätt slipper du krav på eventuella kompletteringar, vilket kan förlänga processen kraftigt.

Var tidigt ute med färdiga ritningar på utbyggnaden till byggfirmorna så de förstår hur du tänker från start, och stäm ofta av med byggfirmorna under arbetets gång.

Tänk på att du inte behöver bygglov för Attefallshus, men att du behöver anmäla bygget.

Källa: Konsumentverket

ANNONS