Långa äktenskap hör till undantagen på Södertörn

Märta och Yngve har haft ett långt lyckligt liv tillsammans. "Vi hjälper varandra och trivs väldigt bra ihop.", säger Märta.
Märta och Yngve har haft ett långt lyckligt liv tillsammans. "Vi hjälper varandra och trivs väldigt bra ihop.", säger Märta.
Matilda Hörlin, med sönerna Arvid, 4 år, och Edvin, 2 år:  – Det viktigaste är att ha en öppen kommunikation. Om man vet var den andre står är det inte hela världen att vi inte har lika mycket tid för varandra som innan barnen kom.
Matilda Hörlin, med sönerna Arvid, 4 år, och Edvin, 2 år: – Det viktigaste är att ha en öppen kommunikation. Om man vet var den andre står är det inte hela världen att vi inte har lika mycket tid för varandra som innan barnen kom.
Dag Olausson, med sonen Theodor, 1,5 år:  – Jag är inte gift men sambo sen sju år. Jag tror på att vi måste förlåta varandra när vi gör fel. Och på att visa varandra uppskattning, helst varje dag.
Dag Olausson, med sonen Theodor, 1,5 år: – Jag är inte gift men sambo sen sju år. Jag tror på att vi måste förlåta varandra när vi gör fel. Och på att visa varandra uppskattning, helst varje dag.
Karin Fransson, Uttran:  – Det är viktigt att lyssna på varandra och att hjälpas åt och inte bråka om småsaker som disk och tvätt. Tror också det är viktigt att vara lite barnslig och inte så allvarlig i allt.
Karin Fransson, Uttran: – Det är viktigt att lyssna på varandra och att hjälpas åt och inte bråka om småsaker som disk och tvätt. Tror också det är viktigt att vara lite barnslig och inte så allvarlig i allt.

62 lyckliga år har Märta och Yngve hållit ihop.

Men äktenskap som deras börjar bli ovanliga.

Södertörnsborna har de kortaste äktenskapen i Sverige.

Märta, 84, och hennes make Yngve, 86, är på väg in i mataffären i Huddinge centrum för att handla. De stöder sig på varsin röd rullator. De har varit gifta sedan 1954 och gör det mesta tillsammans.

– Vi har aldrig grälat. Vi är inte sams jämt, men det gäller att kunna ha olika åsikter utan att bli arg, säger Märta.

– Ja, säger Yngve. Och respektera varandra, det är viktigt.

De har två barn och sex barnbarn och betraktar sig som lyckligt lottade. Båda lärde sig redan som barn att inte bråka.

– Man får låta bli att gnälla, helt enkelt, skrattar Märta.

62-åriga äktenskap som deras hör till undantagen i södra Stockholm. Huddinge, Botkyrka och Haninge ligger samtliga i topp på listan över landets kortaste äktenskap. Och kortare blir de. De senaste fem åren har snittet sjunkit med ungefär ett och ett halvt år. De allra kortaste äktenskapen är Botkyrkabornas, som är gifta i snitt 15,8 år enligt SCB:s statistik.

Det går att jämföra med norrländska Bjurholm, i andra änden av listan. Där varar äktenskapen i snitt 40,8 år. Samtliga kommuner med riktigt långa äktenskap ligger i glesbygden.

Pia Maria Hellsing som jobbar på Huddinges, Haninges och Botkyrkas gemensamma familjerådgivning säger att kommunerna är extra utsatta eftersom många småbarnsfamiljer utifrån landet flyttar hit. Skilsmässor är vanligast under småbarnsåren.

– De kommer hit en period i livet som kan vara ganska jobbig. De flyttar ifrån sina familjer, förlorar sitt kontaktnät och har inget stöd och ingen avlastning. Dessutom är bostäderna dyra och ekonomin ofta ansträngd, säger hon.

Sedan den kommunala familjerådgivningen konkurrensutsattes har familjerådgivarna inte längre möjlighet att prioritera det förebyggande arbetet, eftersom de inte tjänar pengar på det. Tidigare var de oftare ute på till exempel BVC-mottagningar och pratade med nyblivna föräldrar. Pia Maria Hellsing tror att detta bidrar till den sjunkande statistiken.

– Vi vet att det är mycket lättare att rädda relationer om man får hjälp i tid. Många förstår till exempel inte att påfrestningar är normala i ett äktenskap. I stället kanske man separerar och hittar någon ny, och då får man helt andra problem med barn och bonusfamiljer som ska samsas. Oftast blir det inte lättare, säger hon.

Samtalsterapeuten och relationsbloggaren Michael Larsen tror att det ökade tempot i samhället har gjort alla mer rastlösa. Tålamodet att se tiden an och jobba med sina relationer finns inte längre. Ofta är det lättare för stunden att gå vidare.

I ett storstadsområde är det dessutom enkelt att träffa nya människor.

– Jag har många i samtal hos mig som är med på dejtingsajter samtidigt som de är gifta. Facebook är också en förhållandeförstörare, där du knyter nya kontakter som du kan flörta med utan att din partner vet om det. De gör det lätt att hitta någon ny när det krisar i relationen, och i storstaden är utbudet av singlar stort och otrohet lätt att dölja, säger han.

Dessutom ”smittar” skilsmässor. Om ett par skiljer sig väcker det tankar hos andra.

– Man tänker ”kan hon så kan jag”, säger Michel Larsen.

Men det finns också ett storstadsfenomen som förlänger äktenskapen. Om bostadsmarknaden fungerade bättre tror Michael Larsen att skilsmässorna skulle vara ännu fler.

– Många drar ut på det av praktiska orsaker. Fanns det till exempel bostäder skulle säkert tio procent till av mina klienter skilja sig, säger Michael Larsen.

Läs mer: Hans app ska hjälpa separerade att hålla sams.

Fakta

Kortaste äktenskapen i Sverige

Botkyrka 15,8 år

Sundbyberg 15,9 år

Huddinge 18,7 år

Haninge 18,9 år

Upplands-Bro 19,4 år

Stockholm 19,8 år

Källa: SCB