Långa kötider för båtplats i Bromma

Samuel Cooley köpte radhus i Bromma 2010, samma år ställde han sig i kö för en av stadens båtplatser. Nu har han fått sin plats, som ligger på krypavstånd från radhuset vid Havsfruvägen.
Samuel Cooley köpte radhus i Bromma 2010, samma år ställde han sig i kö för en av stadens båtplatser. Nu har han fått sin plats, som ligger på krypavstånd från radhuset vid Havsfruvägen.
Det tar tid att få en båtplats i Bromma. Lång tid.

För den som vill hyra en av stadens platser kan väntan bli upp till åtta år.

– Får vi inga nya platser kommer kötiden att fortsätta öka successivt, säger Petra Sundström på Stockholms stad.

Den här veckan börjar säsongen för dem som hyr båtplats av staden genom idrottsförvaltningen. I Bromma har staden 81 platser för uthyrning, men de är hett ­eftertraktade och för den som står utanför kan väntan bli lång.

– Kötiderna varierar lite, men mellan fem och åtta år kan det ta innan man får en plats, säger­ Petra­ Sundström på idrotts­förvaltningen.

Hon menar att det är främst de som bor i området som är i behov av plats.

– Av de som står i kö för en plats i Bromma bor över hälften inom promenadavstånd och bland de sökande till Smedslätten är åttio procent från området, säger Petra Sundström.

Det finns planer för fler platser och man har tidigare sökt bygglov för en utbyggnad av bryggan vid Smedslätt, som dock överklagades.

Nu planerar idrottsförvaltningen i stället för att flytta bryggan ett par meter. Det skulle lösgöra ytterligare två platser och innebära att de elva platser som i dag används blir tretton.

Samuel Cooley har nyss fått en båtplats vid Smedslättens brygga, bara ett stenkast från hans radhus på Havsfruvägen. Och han hade tur med kötiden.

– Jag hade nog räknat med att det skulle ta längre tid men jag fick min efter fyra och ett halvt år, säger han.

Just nu äger han en motorbåt som ligger i Tyresö och behöver fixas innan sjösättning. Men allra helst vill han ersätta den gamla motorbåten med en ny segelbåt.

– Vi brukar vara mycket i USA på sommaren, men nu hoppas jag att det blir tid till att ge lite båtkänsla i benen på honom här, ­säger Samuel Cooley och tittar ner i barnvagnen på hans ett år gamla son Anton.

Trycket på stadens båtplatser exploderade 2009 och har där­efter varit konstant.

– Får vi inga nya platser kommer kötiden att fortsätta­ öka successivt. Så går man i båttankar ska man definitivt ställa sig i kö med en gång, redan innan man skaffar båt, säger Petra Sundström.

På båtklubbarna runt om är situationen liknande.

– Jag brukar säga att det tar cirka åtta år. Trycket har varit konstat i flera år, säger Staffan Hagberg, kanslist på Ålstens båtsällskap.

På motorbåtsklubben Ulvsunda båtsällskap går det något snabbare. Förra året hade man en kötid på cirka två år för mindre båtar och mellan tre till fem år för de större.

Mellan fem och ­åtta år kan det ta innan man får en plats.Petra­ Sundström, idrotts­förvaltningen

Fakta

I Bromma har staden fyra båtplatser

Anmälan sker via stadens hemsida och det finns inga krav på att du ska äga en båt när du ställer sig i kön.

Att köa kostar 200 kronor/år.

I Bromma har staden fyra båtplatser: Källvik, Smedslätten, Äppelviken och Grönvik.

När du har tackat ja till en båtplats behöver du skaffa en båt inom tre månader.

Därefter kostar platsen 3 900 kronor per säsong.

Båtplatserna hyrs 15 april till 15 oktober.Källa: Stockholms stad