ANNONS

Fortfarande långa köer till nya Nationalmuseum

Långa köer till Nationalmuseum på Blasieholmen
Söndag, klockan 10.58. Två minuter till öppning och kön är lång till Nationalmuseum.
Sex veckor har gått sedan Nationalmuseums nyinvigning och fortfarande är intresset enormt. Vid öppningstid på söndagen var kön så lång att den ringlade runt hörnet och långt ner mot parkeringen bakom museet.
ANNONS

Museet på Blasieholmen hade varit stängt i fem år för ombyggnad och renovering innan det nyöppnade den 13 oktober. Och nu strömmar besökarna till.

– Det är ett fantastiskt intresse efter nyinvigningen och det håller i sig. Den första helgen efter invigningen hade vid 7 000-8 000 besökare och även efter det har det varit omkring 5 000 besökare varje lördag-söndag, säger publikvärden Christer Sjögren.

Christer Sjögren, publikvärd vid Nationalmuseum. Foto: Anders Göransson

Museet tar in högst 1 300 besökare i taget och när det blivit fullt kan man få vänta ett tag för att komma in, förklarar han.

– Under de första två timmarna kan man få stå lite längre i kö, innan de första besökarna tittat klart och lämnar. Men sedan brukar det flyta på.

Han står vid entrén och ser till att ordning råder, och i sanningens namn är det inte något svårt jobb denna klara och soliga söndagsförmiddag.

Kristin Grönlund och mamma Sigun står först i kön till Nationalmuseum. Till vänster Kerstin Ullnert från Sundbyberg. Foto: Anders Göransson

Först i kön, strax före öppningstiden klockan 11, står Kristina Grönlund från Kristianstad tillsammans med mamma Sigun som bor i Trelleborg. De har stått och väntat sedan kvart över tio trots minusgraderna. Bakom dem står flera hundra andra.

ANNONS

– Vi var här igår och såg köerna. Då tänkte vi att vi hellre står här innan de öppnar och hamnar långt fram än väntar här när det redan är fullt där inne, säger Kristina.

– Och det är ju sol och vindstilla. Det är inga problem att stå här, tillägger Sigun.

Stämningen är god även bland dem som står långt bak i kön. Där, runt hörnet, hittar vi Christina och Mats Lindberg som är på besök från sörmländska Nävekvarn.

– Vi är nyfikna på hur det ser ur efter ombyggnationen. Det var sex år sedan jag var här senast, säger Christina.

Christina och Mats Lindberg från Nävekvarn. Foto: Anders Göransson

Paret är i Stockholm för att hälsa på dottern – men också för att besöka Nationalmuseum. På museet finns nämligen en liten utställning med krukor och andra produkter från Nävekvarns styckebruk. Det ligger dem varmt om hjärtat.

– Där arbetade min far, farfar och även farfars far. Så det har ett speciellt intresse för oss, säger Mats Lindberg.

Publikvärden Christer Sjögren tror att det faktum att det är gratis inträde förklarar en del av publiksuccén.

– Men så har det ju varit i stängt i fem år också. Det har funnits ett sug efter det här.