Långa straff för utländsk gps-liga

En liga som stulit gps-utrustning från bilar döms nu till fängelse. Fyra Täbybor har drabbats.

En av de drabbade Täbyborna är Ronny Fröström. När han kom ut till sin bil i mars var rutan krossad och gps-utrustningen borta.

– Hela innanmätet var borta och det var glas överallt, berättar han.

En dom i Uppsala tingsrätt visar nu att stölden i Täby bara var en av ett 70-tal bilinbrott i Stockholmsområdet som kan kopplas till en internationell gps-liga. Ligan kartlade bilägare i Stockholmsområdet och stal sedan den dyrbara GPS-utrustningen. Stöldgodset fraktades därefter ut ur Sverige, vid minst ett tillfälle med en turistbuss. Främst har Volkswagenbilar utsatts för stölderna.

Nu har två ligamedlemmar dömts till långa fängelsestraff – tre år respektive tre år och sex månader för grov stöld och häleri.

Polisen Staffan Wennberg, som deltagit i utredningen, tror ändå att det bara är toppen av ett isberg.

– Vi misstänker att de kan ha stulit hundratals, eller kanske tusentals, säger han.

Totalt handlar det om ofantliga summor då varje navigationsutrustning kan vara värd omkring 35 000 kronor.

– Vi har klippt en gren nu. Men jag är ganska övertygad om att man fyller på och skickar upp nya personer, säger Staffan Wennberg.

Ronny Fröström blir förvånad när han får höra om omfattningen av stölderna.

– Man häpnar. Att det var så planerat viste jag inte.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt männens advokater.

Polis stoppade bilist på gångväg

Skarpäng Förra måndagen gjorde en bilist sig skyldig till flera olika trafikbrott på Ljungmyrsvägen. Bilisten körde först mot trafiken på en enkelriktad gata och sedan även upp på gång- och cykelvägar. En polispatrull åkte dit och stoppade färden.

Ett utandningstest visade att föraren inte hade alkohol i kroppen men polisen misstänkte ändå att föraren hade någon form av droger i kroppen. Bilisten togs därför in för provtagning och vidare utredning.

Vi har klippt en gren nu.

Högtryckstvätt låg bakom rök från skoltak

Vallatorp Förra tisdagen ryckte polis och brandkår ut till en skola i Vallatorp. Orsaken var ett larm om rökutveckling uppe på skolans tak.

Men när räddningstjänsten kom dit kunde de snabbt konstatera att det inte rörde sig om någon brand. Snarare tvärtom. Den påstådda röken var i själva verket vatten. Uppe på taket pågick nämligen rengöring med hjälp av en högtryckstvätt.