Langade öl till ungdomar – får samhällstjänst

Mannen sålde 144 burkar öl till ungdomarna – döms till samhällstjänst.
Mannen sålde 144 burkar öl till ungdomarna – döms till samhällstjänst.
Ett vittne såg hur ett gäng ungdomar tog emot flera plattor med öl på Täby Galopp i maj för två år sedan. Nu döms en man för langning.

Det var den 26 juni 2015 som ett vittne såg hur 15 ungdomar med tomma väskor var på väg mot en liten skåpbil vid Täby Galopp. Vittnet betraktade dem från 25 meters håll och uppskattar att ungdomarna var högst 15 eller 16 år gamla.

Vittnet såg sedan hur flera personer överlämnade ölen till ungdomarna som fyllde väskorna fulla tillsammans med två flak öl. Vittnet bestämde sig då för att ringa polis.

Mannens sms-konversationer

Polisen kunde senare gripa en person som då var 20 år, nu 22 år, och beslagta bilen i vilken det fanns kontanter och 14 plattor med öl.

De genomsökte också 22-åringens mobiltelefon där de kunde se att han haft kontakt med flera personer angående försäljning av öl, samt till vilket pris han sålde plattorna för. Den fråga rätten då skulle ta ställning till är hur många öl som mannen sålde till ungdomarna.

Bevisad mängd öl

Åklagaren ville då göra gällande att den mängden kontanter som fanns i bilen motsvarar ungefär priset av sex flak, det vill säga 144 burkar. Mannen erkände inledningsvis till polisen att han totalt haft 20 plattor öl den aktuella kvällen och således saknade sex plattor. Det är därför, enligt rätten, bevisat att mängden öl var 144 burkar. Det står då utan rimlig tvivel att mannen ägnat sig åt langning inriktad mot ungdomar, vilket är ett grovt brott.

Grovt brott

För olovlig försäljning av alkohol, grovt brott, är påföljden fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Men eftersom mannen inte tidigare dömts och levt under ordnade förhållanden valde rätten påföljden till samhällstjänst 120 timmar.