Langare gömmer knark i trapphusen

I början av mars sökte polisen igenom fastigheterna med hund. I tolv trapphus på Risingeplan hittades flera knarkgömmor.
I början av mars sökte polisen igenom fastigheterna med hund. I tolv trapphus på Risingeplan hittades flera knarkgömmor.
I tolv trapphus på Risinge­plan hittades ­droger gömda.

Grannarna har tröttnat på den öppna droghandeln och nu ska hyresvärden Victoria Park byta lås på samtliga portar.

Bakom informationstavlor, under trappsteg, i hisschakt och inne i ventilationstrummor i trapphusen på Risingeplan har polisen hittat mängder av droger.

Bland annat ett halvt kilo cannabis, hasch, kokain och över 100 tabletter, portionerade i påsar för försäljning. Drogerna har gömts på platser där langare har behövt nycklar till fastigheten.

– Vi hittade knarkgömmor i tolv av trapphusen. Det visade sig vara flera försäljningsposter, säger Jörgen Ohlsson, närpolischef i Södra Järva.

Polisen misstänker att det är personer som bor i området eller i närheten som förvarar drogerna i fastigheterna, i stället för att bära det med sig och riskera att knytas till brott. De handlar enligt polisen om kriminella grupperingar i åldrarna 15 till 30 år, där äldre använder de yngre som spring­pojkar.

Grannar, som Lokaltidningen Mitt i pratat, har sedan länge tröttnat på den öppna droghandel som förekommer i trapphusen.

– Det har pågått länge, de unga styr i området, mina barn har tidigare hittat droger nedgrävda i sandlådan. Det är hemskt, säger en småbarnsmamma, som vill vara anonym.

Ali, som egentligen heter något annat, måste varje kväll passera ett tiotal ungdomar i trapphuset för att komma fram till sin dörr.

– Nästan varje kväll ser jag drogförsäljningen och varje kväll sparkar de upp dörren till trapphuset. Ingen gör något. Jag är orolig och rädd för mina barns skull.

Han har tröttnat på att ringa polisen eftersom han upplever att det inte hjälper.

– Vi får många busringningar från området, vilket gör att vi är extra försiktiga så att vi inte åker dit och hamnar i bakhåll, som vi ofta gör i det området. Men vi vill uppmana boende att fortsätta ringa och komma med tips så att vi får bort droghandeln, säger Jörgen Ohlsson.

Hyresvärden Victoria Park har ägt fastigheterna i snart ett år är medveten om problemen.

– Det är jättetråkigt för dem som bor där. Vi blev förvånade över mängden droger och omfattningen, säger Peter Strand, vd på bolaget.

Därför ska de i höst, enligt honom, installera ett nytt låssystem där man använder taggsystem med brickor i stället för nycklar. Men innan dess är tanken att hela entrépartierna ska bytas ut. Dörrarna ska öppnas utåt och inte inåt som nu.

Han vill inte berätta hur mycket det kommer att kosta, men det handlar om miljonbelopp.

Påverkar åtgärden hyran?

– Det kan marginellt komma att påverka hyran, men snarare blir det nog så att vi kommer att behöva vänta längre med att till exempel måla om i trapphus.

De unga styr i området. Mina barn har tidigare hittat droger nergrävda i sandlådan.granne

Fakta

Antal anmälda narkotikabrott

Källa: Brå