Nu är Långholmens båtar på plats i Älvsjö

Angelica Skifferberg och Stefan Iwanowski
Angelica Skifferberg och Stefan Iwanowski på Stockholmsmässan.
Båtklubben vid Långholmen fyller 100 år.
Det firas genom att man har flyttat de gamla båtarna till båtmässan – där en kopia byggts av klubben.

Heleneborgs båtklubb vid Långholmen är en av stans äldsta båtklubbar som grundades 1919 – vilket innebär att man i år firar sekel.

Det uppmärksammas bland annat genom att 20 av klubbens båtar har flyttas till Allt för sjön-mässan i Älvsjö. Där har klubben försökt återskapa miljön vid Pålsundet med båtar, bryggor, klubbhus och en stor affisch i jätteformat i bakgrunden som visar strandremsan och de bakomliggande kvarteren.

I fredags öppnade mässan och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Det har varit mycket jobb att få till det här, men det är det värt, säger Stefan Iwanowski, medlem i båtklubben när Mitt i träffar honom på mässan i Älvsjö.

– Alla besökare här på mässan har hittills varit positiva, säger Angelica Skifferberg, ordförande i Heleneborgs båtklubb.

Mer än bara en båtklubb

Den äldsta, största och mest kända båten som har fraktats till båtmässan är motoryachten Loris, som var Ivar Kreugers gamla expresskryssare i mahogny som överlevt två världskrig. En annan raritet är Plurr, en klassisk Pettersonbåt som ägs av Sjöhistoriska museet men som förvaltas av båtklubben.

– Vi är inte bara en båtklubb, utan en del av stadsbilden. Vi förvaltar ett kulturarv. Det vill vi visa upp här på Stockholmsmässan, säger Angelica Skifferberg.