ANNONS

Här är pensionärerna som skrämmer bort tjuvar under höstlovet

Mats Hessler och grannsamverkare från Vallentuna, Danderyd och Täby, besöker platser där det nyligen gjorts inbrott. I går i Vallentuna.
Mats Hessler och grannsamverkare från Vallentuna, Danderyd och Täby, besöker platser där det nyligen gjorts inbrott. I går i Vallentuna.
På en villagata i Vallentuna som nyligen utsatts för inbrott gjorde polis och grannsamverkare i går en stor insats för att förhindra nya brott. I veckan kommer de även till Danderyd och Täby.
ANNONS

Klockan är strax efter tre och det är tyst på villagatan en bit från Vallentuna centrum. Öde skulle man faktiskt kunna säga, om det inte vore för tre höstlovslediga killar i mellanstadieåldern som leker med sina kick-bikes en bit ifrån oss.

Kylan har kommit, gatan är stilla och lugn. Och för den som vill begå inbrott är risken för upptäckt liten.

Förebyggande

– Tjuvarna vet att när folk inte är hemma kan de passa på att göra inbrott. Måndag till fredag mellan 8 och 17 är därför en vanlig inbrottstid, säger Mats Hessler.

Han är polis i Täby lokalpolisområde och har jobbat med inbrott i många år. Nu arbetar han förebyggande och är kontaktperson för de oftast äldre medborgare som kör runt i grannsamverkansbilarna och håller koll.

Tjuven kommer tillbaka

Under höstlovet finns extra stor anledning att göra det. När folk är bortresta ges utmärkta tillfällen för tjuven att komma på ovälkommet besök, vilket tråkigt nog hänt just här. Och där det begåtts inbrott är faran tyvärr stor att det snart sker ett nytt inom 200 meters radie.

Risken för inbrott är också högre nu under höstlovet.

– Vi vet att den ökar när folk är bortresta. För tjuvarna har koll på när det är lov, säger Mats Hessler.

Mats Hessler Täbypolisen

Koll på läget. Björn och Ulla-Britt Kihlsten, Magnus Francke, Hillevi Franzén, Christer Morén, Monica Törnquist, Margareta Pettersson, Nils Bellberg, Åke Werner och Gun Axén spejar efter misstänka personer och fordon. I veckan görs samma stora insats även i Täby och Danderyd.

Så han trummade ihop ett järngäng av grannsamverkare. Tio välmotiverade volontärer som tillsammans med hans kolleger patrullerade den inbrottsdrabbade gatan för att informera alla som bor där om vad de kan göra för att förhindra att det händer igen. Totalt var de fem målade radiobilar och fyra grannsamverkansbilar.

ANNONS

Björn och Lasse gör Vallentuna tryggare

  Har du sett ”En man som heter Ove”? Jag tror inte att det blir så många inbrott i ett sådant område. För man bryr sig om varandra. Det finns alltid människor som Ove i varje område och vi vill faktiskt att de ska känna att de är viktiga. Om man visar att man bryr sig om varandra ökar tryggheten. Man måste inte umgås men man kan bry sig om och se varandra ändå, säger Mats Hessler.

Polisens resurser är begränsade. De har inte möjlighet att vistas regelbundet ute i bostadsområdena.

Stegblanketter

– Men så får man de här kompisarna, säger han varmt om pensionärerna i grannsamverkansbilarna. De hjälper oss varje dag att prata om de här ämnena. Tillsammans blir vi duktigare på att informera och sprida kunskap.

– Till exempel har de uppfunnit en stegblankett som de lägger i brevlådan om de ser att folk har en stege framme på tomten. I Danderyd tror jag att de gjort över 600 stegrapporter och fått mer än 90 procents bättring på det. Det är fenomenalt. Och det är ju inga pekpinnar, det är att man bryr sig.

Fakta

Så undviker du inbrott och stölder under höstlovet

  • Berätta för grannarna om du ska resa bort. Be dem att hålla koll.
  • Se på ditt hem utifrån en dag när folk är hemma. Försök att ha det likadant när ingen är där, gärna tända lampor. ”Det ska inte gå att avgöra att någon inte är hemma. Om tjuven blir osäker kanske han inte ens testar”, säger Mats Hessler.
  • Undvik att lägga smycken i sovrum och badrum. De flesta av oss gör så och det vet tjuven. Och förvara inte heller allt på samma ställe.
  • Ha inga stegar framme på tomten. Tjuven kan använda dem för att ta sig in i huset.
  • Lås alltid cykeln, också när du kommit hem.
  • Ta bort stöldbegärliga ägodelar från tomten så att de inte är synliga från vägen.
Källa: Mats Hessler