Längre restider – hela sommaren

Mellan den 6 juli och 2 augusti kommer tvärbanan endast att köra mellan Alvik och Gröndal, då resten av banan rustas.
Mellan den 6 juli och 2 augusti kommer tvärbanan endast att köra mellan Alvik och Gröndal, då resten av banan rustas.
Ersättningsbussar, längre restider och tågbyten. Det väntar Brommabor som vill resa spårbundet i sommar. Tvärbanan stängs av, tunnelbanan går långsammare och pendeltåg ersätts av bussar när spåren rustas.

På sträckan mellan Alvik och Sickla udde sker en allmän teknisk upprustning som startar den 6 juli. Och redan i går stängdes den nya grenen mellan Alvik och Solna återigen av på grund av arbeten med det problematiska nya signalsystemet som inte har fungerat som det var tänkt.

Familjen Brandin i Traneberg åker tvärbanan från Alvik varje dag med barnen Lea, 2, och Isak, 8, som går i skola och fritids i Solna.

– Det blir så klart krångligare och kommer att ta dubbel så lång tid. Det är bra att man gör arbetena så att det blir klart en gång för alla, men att det blev just nu mitt i sommaren känns inte så kul, säger mamma Anette Brandin.

Under fyra veckor kommer tvärbanan endast att trafikeras mellan Alvik och Gröndal och det kommer att vara glesare avgångar.

Men det här är inte det enda spårarbetet i västerort. Även tunnelbanan mellan Hässelby strand och Blackeberg kommer att påverkas. En som drabbas är Hässelbybon Maria Bekåson. Nu förlängs hennes restid.

– Det kommer ju att ta längre tid. Jag måste ju dessutom matcha in så att jag hinner med bytet vid Brommaplan, säger hon.

Förutom att broarna ska få nytt tätskikt ska två perronger tillgänglighetsanpassas. Utrymmet mellan plattformen och spåret ska minska vid Hässelby gård och i Råcksta ska spåret sänkas för att minska nivåskillnaden.

Förutom att tågen kommer att åka långsammare, måste resenärerna under flera veckor byta tåg i Vällingby eller Blackeberg, något som förlänger restiden ytterligare.

Trafikverket passar också på att bygga ut Mälarbanan från två till fyra spår i sommar. Därmed kommer pendeltågssträckan mellan Spånga och Bålsta vara avstängd i över fem veckor. Pendeltågsstationerna i Barkarby, Kallhäll och Jakobsberg ska också byggas om.

SL menar att samtliga arbeten måste ske just i sommar.

– När vi gör arbeten så försöker vi lägga det på sommaren eftersom färre reser då. Just i år blev det mycket på en gång, men det är arbeten som inte går att skjuta på, vi måste genomföra det, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL.

Fakta

Så drabbas du av sommarens spårkaos

Tunnelbanan, Hässelby strand–Blackeberg:

22 juni–19 juli: Förlängd restid.

6 juli–16 augusti: Tågbyte i Blackeberg/Vällingby.

20 juli–16 augusti: Som tätast 15-minuterstrafik på sträckan Vällingby–Hässelby strand.

Pendeltågen:

27 juni–2 augusti och 15–16 augusti: Ersättningsbussar Spånga–Bålsta.

Första och andra helgen i juli: Ingen trafik Stockholm C–Bålsta. Buss 35D från Hallonbergen via Spånga och till Bålsta (och omvänt) ersätter trafiken.

Tvärbanan:

22 juni–9 augusti: Ingen trafik Solna–Alvik. Ersättningsbussar.

6 juli–2 augusti: Ingen trafik Sickla udde–Gröndal. Ersättningsbussar. Glesare avgångar Alvik–Gröndal.