Längre restider när bussar ersätter tågen

Nästa fredag stängs Roslagsbanan av genom Vallentuna – i ett halvår.

För tågpendlarna innebär det avsevärt längre restider.

– Man vill umgås med sina barn i stället för att sitta i kollektivtrafiken, säger politikern Sofia Segergren (C) som startat ett upprop på Facebook för att få idéer till bättre ersättningstrafik, företrädesvis genom norra Vallentuna under tågstoppet.

Gruppen startades i förra veckan och ganska omgående gick 77 personer med.

– Jag hoppas på goda idéer från medlemmarna i gruppen. Jag vill hitta någon alternativ kortare väg så att man inte behöver åka längs hela sträckan och plocka upp folk med buss. Det tar väldigt lång tid, säger Sofia Segergren.

Från centrala Vallentuna kan resenärer välja att åka bussar till Mörby och Danderyd där tunnelbanan ansluter i stället för att åka ersättningsbussarna som tvingas ta slingriga vägar för att komma till samtliga tågstationer.

Sofia Segergren bor själv i Lindholmen.

– För min del är det 20 minuter extra i varje riktning och illamående på det.

Framför allt skulle hon vilja ha fler direktbussar från stationerna.

– Jag förstår att det tar längre tid och det är bra att vi ska få tätare trafik. Men man kanske kunde ha en buss i timmen som inte åker in i Ormsta till exempel.

Enligt Lars-Henrik Larsson, trafikplanerare på Arriva, är förändringar i ersättningstrafiken inte planerad.

– Men jag har stor förståelse för det som skrivs, säger Lars Henrik Larsson angåenda Facebookgruppen.

Han hänvisar resenärer från norra Vallentuna till buss 665 som går längs E18 med något ökad turtäthet.

Men från Roslagsbanestationerna är det långt till E18 och enligt kritik som Lokaltidningen Mitt i tidigare rapporterat om bygger det på att man har en bil att ta till bussstationen.

Även i södra Vallentuna blir det stora förändringar för resenärerna. Bussarna som ska ersätta tågtrafiken från Kragstalunds station går i stället från Stockholms­vägen vid Lovise­dalsskolan.

För boende i Bällstaberg innebär det en dubbelt så lång väg till kommunikationer mot stan. Enligt Lars-Henrik Larsson beror det på att boende inte vill ha bussar området.

– Alla bussar måste vända, det skulle innebära 16 bussar i timmen under dagtid och ännu fler i rusning, säger Lars-Henrik Larsson.

Fakta

Ersättningslinjer från Lindholmen och Kårsta

Kårstagrenen av Roslagsbanan kommer att vara avstängd mellan 20 juni och 17 december.

Två nya busslinjer ersätter trafiken.

De nya linjerna är 27 A som går mellan Lindholmen och Danderyds sjukhus i rusningstrafik och 27 B som går mellan Kårsta och Galoppfältet i Täby.