Längre till skolan för barnen efter branden

I väntan på saneringsarbetet efter branden i Kista Montessoriskola i maj får eleverna gå i tillfälliga lokaler på Skalholtsgatan.

Först till nästa termin beräknas de kunna flytta tillbaka.

Det var under upploppen i Husby i slutet av maj som flera skolor i Järva sattes i brand. Bland annat Kista Montessoriskola, som eldhärjades sent på kvällen den 23 maj och i det närmaste blev totalförstörd.

Skolan, som drivs av Acade­media, har fått tillfälliga lokaler på Skalholtsgatan 10, som ligger bland kontorsbyggnader i industri­området i Kista.

Många av eleverna har fått längre väg till skolan. Aleks Sakala som har två barn, en 8-åring och en 11-åring, är en av föräldrarna som fått en betydligt stressigare vardag. Tidigare kunde barnen gå till skolan på egen hand, eftersom de bor på samma gata som skolan, Kastrupgatan.

Nu måste han först skjutsa barnen till skolan och sedan åka tillbaka hem och parkera bilen för att sedan ta sig till tunnelbanan och åka till jobbet.

Han tycker att renoveringen sker i snigelfart.

– Det är väldigt frustrerande att det tar sådan tid. Skolan brann i slutet av maj och under hela sommaren hände ingenting med renoveringen. I augusti började det dyka upp lite folk. Det är totalt ansvarslöst att man inte högprioriterar arbetet när det handlar om barnens vardag.

Aleks Sakala, som visserligen tycker att de tillfälliga lokalerna är bra, hade önskat att extra arbetskraft hade satts in som kunnat jobba hela sommaren för att skynda på arbetet.

– Nu har vi försökt att organisera någon typ av gemensam promenad från Kista till skolan och har gjort upp ett schema, så att man inte ska behöva stressa varje dag. Men det har inte kommit igång ordentligt än, och det blir stressigt för barnen som är trötta och långsamma på morgonen, säger han.

Enligt Montessoriskolans rektor, Kicki Kobdock Haak, kommer saneringen och renoveringsarbetet att ta tid. Inte förrän till nästa termin kan det bli aktuellt med en flytt tillbaka.

– Jag vet att många tycker att det tar lång tid. Men det ser inte så trevligt ut i byggnaden, som varken har golv eller ordentligt tak. Vi informerar hela tiden föräldrarna om vad som händer, säger hon.

Thomas Nedrell är projektledare för Academedia byggprojekt. Han säger att det är ett omfattande sanerings­arbete, eftersom byggnaden eldhärjades svårt, och att renoveringen måste få ta tid. I princip är det nästan som att bygga nytt, eftersom det bara är ytterpanelen som är kvar.

– Bara att få bort rök­lukten, som tagit sig ner till minsta lilla por i golven tar två till tre månader. Tork­tiden måste ta tid, det är farliga ämnen som måste bort, säger Thomas Nedrell.

Det är totalt ansvarslöst att man inte högprioriterar arbetet.Aleks SakalA, förälder