ANNONS

Lägre byggtakt ger hål i bokslut

Kommunen redovisar ett svagare resultat än väntat i bokslutet för 2017.
Kommunen redovisar ett svagare resultat än väntat i bokslutet för 2017.
Flera motgångar blev tydliga när bokslutet sammanställdes för 2017. Skatteintäkter blir mindre än väntat eftersom bara hälften eftersom bara hälften så många flyttar in jämfört med prognosen. Samtidigt går både utbildningsnämnden och socialnämnden back.
ANNONS

Under det beredningsmötet inför kommunstyrelsens sammanträde fick oppositionen ta del av kommunens bokslutsrapport för 2017och på flera punkter skiljer sig resultatet från tidigare prognoser.

Årets resultat blev lägre än väntat: 58,6 miljoner kronor. Senast i oktober var prognosen 131, miljoner kronor. Men kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman är inte orolig.

– Upplands Väsby kommun gör ett starkt resultat, starkare än budget och högre än kommunfullmäktiges överskottsmål. Kommunens resultat är dock lägre än tidigare prognos, skälet till det är att exploateringsintäkterna kommer några månader senare än uppskattat, säger Mathias Bohman till Mitt i.

Bland annat har inflyttningstakten varit hälften så hög mot prognosen i februari. Kommunen hade räknat med 1450 nya Väsbybor men i själva verket ökade befolkningen bara med drygt 700 personer vilket innebär lägre skatteintäkter än väntat.

– Vi fortsätter att växa befolkningsmässigt, men inte så snabbt som tidigare prognoser visat. Det handlar dels om färre nyanlända än beräknat, dels om att en del av inflyttningen i nybyggda bostäder har lett till utglesning.

Med det menar han att många nybyggda bostäder leder till att unga Väsbybor flyttar hemifrån, vilket han menar är positivt men inte leder till fler invånare och högre skatteintäkter.

Kommunens genomförandegrad landar på 49 procent. Av budgeterade 780 miljoner kronor för investeringar var det bara 380 miljoner kronor som faktiskt investerades.

– 100 procents genomförandegrad når ingen kommun, men 49 procents genomförandegrad är självfallet för lågt. Det är alla  inblandade överens om.

Men han menar att genomförandegraden kommer att öka under 2018, bland annat genom ett planerat beslut då kommunstyrelsen ska klubba igenom investeringar på 340 miljoner kronor i ett ärende, bland annat för lekparker och förbättrade cykelvägar.

ANNONS

Samtidigt presenterar två nämnder negativa resultat. Social och äldrenämnden går back med drygt nio miljon och utbildningsnämnden med 20 miljoner. Senast i oktober var prognosen att utbildningsnämnden skulle gå back tre miljoner.

Något som hänger samman med en lägre inflyttning än väntat och att kommunen kraftigt ökat volymerna i skolan under året.

– När vi nu ser att inflyttningen sker snabbt, men ändå inte lika snabbt som tidigare bedömningar och prognoser innebär det att vi har fler platser än barn och unga i förskolan och skolan. Ekonomiskt är det inget önskeläge, men jag är glad att alla barn och unga som vill ha en plats i skolan eller förskolan får det i Upplands Väsby kommun, säger Mathias Bohman.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.