Långsjöodlaren: ”Pumporna växer sjukt bra”

Pumporna växer så det knakar. Så här stor var en av dem för en vecka sen.
Pumporna växer så det knakar. Så här stor var en av dem för en vecka sen.
Hur går det för Gustav Hagberg och hans planerade jättepumpa i Långsjö?

– Det går sjukt bra, jag har två pumpor som är väldigt stora och välvuxna. De väger runt 50 kilo vardera, säger Gustav till Lokaltidningen Mitt i.

De stora och gula pumporna drar blickarna till sig.

– Det är många som stannar bilen och kollar. Minst en gång per dag är det folk som går fram till häcken och spanar in på tomten. Det händer att de vill komma in och klappa på dem, säger Gustav Hagberg.

Lokaltidningen Mitt i skrev i våras om Gustav Hagbergs pumpasatsning. Med specialbeställda frön från USA siktade han på att slå Sverigerekordet – ett rekord som ligger på 497 kilo.

Att krossa det rekordet kan bli svårt. Men han är ändå nöjd över pumpornas tillväxt, och det står redan klart att han kommer att slå sin egen tidigare pumpa som vägde 63 kilo.

– Min målsättning är att få en pumpa som vägen över 100 kilo, säger han.

Om han ska lyckas med det sistnämnda beror på hur vädret blir fram tills den första frosten kommer.

– Blir det fantastiskt väder i några veckor till, då kommer det att hända grejer. Pumporna kan öka flera kilo i vikt per dag, säger han.

Förra gången blev hans 63-kilospumpa uppköpt av en lokal butiksägare som lottade ut den till kunderna under Halloween. Något liknande hoppas han på även denna gång.

Så ni tänker inte käka pumpasoppa varje dag i några år?

– Nej, tyvärr är det ingen av oss i familjen som gillar pumpa. Vi har provat pumpasoppa och pumpapaj, men jag tycker att det smakar lite torrt och träigt.